Magnetron is stoommachine

Handgeraapt? Swingkontgeharkt zal je bedoelen. Er is een nieuw postorderbedrijf dat groente, fruit en schelpdieren verzendt. Levend, goed verpakt met langzaam smeltend ijs in een doos. Oesters, maar ook ‘handgeraapte’ kokkels. Binnen 24 uur nadat ze uit zee zijn gehaald kunnen ze worden bezorgd (www.bestelvers.nl en op ‘vis’ klikken).

Kortgeleden wisten we niet eens dat ze bestonden. Onze kokkels gingen naar Spanje. Ze worden opgevist uit de Waddenzee met varende schelpenzuigers. Mag niet meer van het Milieu. Kokkelvissen mag alleen nog met de hand, maar handen doen niet veel in het zand. Een visser trekt bij eb aan een band om zijn kont een hark door het zand met achter de hark een net. Hij loop daarbij achteruit en wiegt met zijn heupen. In de disco zou hij niet opvallen, op het drooggevallen Wad is het geen gezicht; een achteruit swingende visser. Hij harkt de schelpdiertjes uit het zand, kiept ze in zijn schip, dat ze bij hoog water naar de wal brengt waar koelwagens klaarstaan om ze naar Spanje te brengen.

Maar niet allemaal meer. Kokkels komen in de Nederlandse culinaire mode. Ze worden hier en daar zo hevig begeerd dat mensen ze kopen voordat ze zich realiseren dat ze niet weten wat er mee te doen. E-mails en brieven om raad dringen door tot deze rubriek. Alsof het een kookrubriek is.

Kokkels kan men rauw eten, smaken minstens zo goed als oesters. Koken kan ook, net als mosselen. Maar stomen gaat fantastisch. Er is geen bijzonder keukengerei voor nodig, het kan in elke pan met een deksel. Het stoomgerecht op een rooster of in een vergietje dat in de pan past. Een stoomoven doet het ook voortreffelijk, voor duizend euro of het dubbele, maar er iets nieuws voor veel minder geld. Een magnetron die kan stoomkoken.

Eerder werd hier gejubeld over een combinatieoven van LG uit Zuid Korea, de DuoChef. Drie warmtebronnen kunnen er dusdanig in worden gecombineerd dat veel bereidingen sneller gaan maar ook opvallend goed resultaat geven. Hete lucht, stralingswarmte (grill) en microgolven. Alleen stomen kon niet. Nu wel, en het is wonderbaar. Niet de oven stoomt, de stoom ontstaat in een accessoire. Bij de combinatieoven wordt een schotel geleverd met een zilveren bol er op die in eethuizen een cloche wordt genoemd. Ben je met zes man, heb je zes obers nodig. Elke gast aan tafel krijgt een bord voor zich met een cloche er op. Precies gelijk tillen de zes obers de zes cloches op en slaken de zes gasten zes kreetjes van genoegen.

De cloche van LG is van metaal. De schotel waarop hij past ook, maar is in rubber gevat en met een coating er op van pfte dat vooral onder de merknaam Teflon bekend is. De coating absorbeert microgolven en wordt daar razendsnel heet van. Binnen 2 minuten 210 graden. Op de schotel was een plens water gegoten. Het kookt snel. De koepel houdt de stoom gevangen en weerkaatst de microgolven zodat ze het gerecht, de kokkels bijvoorbeeld, niet kunnen bereiken. Zou dat wel kunnen dan zouden de kokkels ontploffen. Nu worden ze alleen in de stoom (net niet) gaar. Het is wennen, je gelooft het niet, maar het werkt. En mijnheer LG, doet de stoomkoepel het ook in uw eerste DuoChef? LG: jazeker. Goed, doe mij dan maar zo’n koepel. LG: nee u moet een nieuwe DuoChef kopen, daar zit hij bij, los doen we ze niet weg.

Wouter Klootwijk