EU-hof keurt gokmonopolies voor lidstaten goed om burgers te kunnen beschermen

gokkenDe poging van de Britse bookmakers om de Nederlandse gokmarkt legaal via internet open te breken lijkt vooralsnog tot mislukken gedoemd. Het Hof van Justitie van de Europese Unie besliste donderdag dat Nederland de exploitatie van kansspelen via internet aan banden mag leggen. Lees hier het arrest. Wel kritiseert het Hof de ondoorzichtige wijze waarop Nederland vergunningen voor het aanbieden van kansspelen toedeelt.

De Britse gokbedrijven Betfair en Ladbrokes bieden op hun websites (zie hier en hier) – dikwijls aan sportwedstrijden gerelateerde – kansspelen aan. Daar hebben ze vergunning gekregen van de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk. Beide bedrijven willen ook de Nederlandse markt op. Maar daar kregen ze van de Nederlandse autoriteiten geen vergunning voor.

Betfair en Ladbrokes spanden daarop (bestuurs- en civielrechtelijke) procedures aan. Daarin vechten ze het alleenrecht aan dat Nederland heeft verleend aan de Stichting Nationale Sporttotalisator (sportprijsvragen, lotto en cijferspelen - zie hier) en het Amerikaanse bedrijf Scientific Games Racing (harddraverijen en paardenrennen - zie hier) om gokspelen te organiseren. Betfair en Ladbrokes achten deze monopolies in strijd met het vrije dienstenverkeer in de EU.

Het Hof oordeelt dat een exclusief recht voor één ondernemer (per kansspelsoort) gerechtvaardigd kan zijn om consumenten te beschermen tegen gokverslaving, fraude te bestrijden, te voorkomen dat burgers tot geldverkwisting door gokken worden aangespoord en maatschappelijke problemen te vermijden.

Het is, aldus het Hof, aan de Nederlandse rechter om te beoordelen of de gekozen beperking van het vrije dienstenverkeer in redelijke verhouding staat tot de beoogde bescherming van consumenten en bestrijding van criminaliteit.

Een „gecontroleerd expansiebeleid” in de goksector voor vergunninghouders kan logisch zijn om clandestiene aanbieders de pas af te snijden, aldus het Hof. Maar als mocht blijken dat vergunninghouders de consument op buitensporige wijze stimuleren en aanmoedigen om aan kansspelen mee te doen met als hoofddoel gelden in te zamelen, dan raakt de logica zoek.

Het Hof formuleert eisen waaraan het éénvergunningstelsel dat  Nederland praktiseert moet voldoen. Het moet gebaseerd zijn op objectieve criteria, niet discriminerend en vooraf kenbaar zijn, zodat de autoriteiten vergunningen niet op willekeurige wijze kunnen uitdelen.

„Dit betekent mogelijk het einde van de automatische vergunningverlening aan de Nederlandse vergunninghouders, want het Nederlandse stelsel voldoet niet aan deze criteria. Wellicht krijgen buitenlandse aanbieders dan de kans mee te dingen naar exclusieve vergunningen”, aldus Justin Franssen, advocaat van Betfair. Minister Hirsch Ballin had al eerder een commissie beloofd die de vergunningverlening moet doorlichten. (Zie hier voor zijn laatste voortgangsrapportage kansspelen.)

Bekijk hier een  bijdrage uit februari van VVD’er Toine Manders in het Europese parlement over de gevaren van on line gokken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8l32lumgsMA&feature=PlayList&p=C85E81BF22678EBB&playnext_from=PL&playnext=1&index=9[/youtube]

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding

    • Joop Meijnen