Zege in stijl voor zeilster Bouwmeester

Zeilster Marit Bouwmeester heeft in Medemblik de Delta Lloyd Regatta gewonnen. Het 21-jarige toptalent van het Watersportverbond leidde vanaf de eerste race in de Laser Radial, een olympische klasse.

Bouwmeester sloot gisteren op het IJsselmeer af in stijl: met een overwinning in de medalrace. Ze wist daarin haar Belgische rivale Evi van Acker voor te blijven. In totaal won ze in Medemblik vijf van de elf races. Alles bij elkaar was dat goed genoeg voor een tweede World-Cupzege. Vorig jaar won ze al de regatta van Melbourne. „Supervet om een World Cup te winnen”, zei Bouwmeester na afloop. „Maar het is geen einddoel. De weg naar de Spelen van 2012 is nog lang om te bereiken wat ik wil: goud en de Laser Radial-klasse domineren.”

Bouwmeester, die haar leidende positie op de wereldranglijst in haar klasse verstevigde, was vooral blij met de druk waaronder ze in Medemblik presteerde. „Vanaf de eerste race stond ik tenslotte op de eerste plaats. De concurrentie kwam zaterdag nog aardig dichtbij, maar ik heb mezelf in de finale niet gek laten maken. Die ervaring heb ik nodig als ik over twee jaar in Londen olympisch goud wil winnen. Maar laat ik eerst maar eens voor langere tijd de Laser Radial- klasse gaan domineren.”

Onder leiding van zeilcoach Mark Littlejohn maakte Bouwmeester de afgelopen jaren een gestage opmars in de Laser Radial. Vorig jaar eindigde ze als vierde op het wereldkampioenschap in haar klasse, in Japan. Tijdens de regatta Sail for Gold op het olympische water van 2012, bij Weymouth, werd ze derde. Volgende maand zal ze in Schotland haar goede vorm van het moment proberen vast te houden, op het WK voor de kust van Largs.

In de 470-klasse bij de vrouwen verdedigden de regerend wereldkampioenen, Lisa Westerhof en Lobke Berkhout, met succes hun tweede plaats. In de medalrace eindigden ze als derde. Het goud ging naar de Italianen Conti en Micol. „Na een paar mindere World Cups is het wel heel lekker om hier tweede te worden”, zei Berkhout. Het duo, dat pas een jaar samen zeilt, bereidt zich voor op het wereldkampioenschap in Scheveningen. „Dit geeft een lekker gevoel”, zei Berkhout.

Bij de mannen eindigden de broers Sven en Kalle Coster als tiende. Renee Groeneveld reikte met bemanningsleden Annemieke Bes en Brechtje van der Werf in de nieuwe olympische Elliot-klasse niet verder dan de laatste acht.