WK voetbal

Duitse verdediger Westermann mist WK in Zuid-Afrika

Berlijn, 31 mei. De Duitse voetballer Heiko Westermann mist het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De verdediger van Schalke 04 liep zaterdag een voetblessure op in de oefenwedstrijd tegen Hongarije. Het wegvallen van Westermann is een nieuwe tegenvaller voor bondscoach Joachim Löw. Eerder moesten ook doelman René Adler, middenvelders Michael Ballack en Simon Rolfes en verdediger Christian Träsch afzeggen wegens blessures. Verdediger Marcell Jansen is door een voetblessure een twijfelgeval. „De zorgen worden nog groter”, zei Löw. „Heiko had tijdens het WK een wezenlijke bijdrage kunnen leveren.” De bondscoach maakt uiterlijk morgen zijn definitieve selectie bekend. (ANP)

FIFA verkocht al 100.000 kaarten

Johannesburg, 31 mei. De wereldvoetbalbond heeft in twee dagen tijd 100.000 kaarten verkocht voor het WK in Zuid-Afrika. Dit maakte de FIFA zaterdag bekend. Veertien van de 64 wedstrijden zijn intussen volledig uitverkocht. De FIFA stelde afgelopen week extra kaarten beschikbaar, verspreid over alle wedstrijden tussen 11 juni en 11 juli. Voor de openingswedstrijd, de finale en de halve finales zijn geen kaarten meer te krijgen. Ook de groepswedstrijden van gastland Zuid-Afrika zijn uitverkocht. In totaal zijn er nog 60.000 plaatsen over. (ANP)

Kameroense bond steunt spits Eto’o

Yaounde, 31 mei. De voetbalbond van Kameroen heeft het land opgeroepen massaal achter het nationale team te gaan staan. De federatie reageert met het verzoek op de dreigende boycot van sterspeler Samuel Eto’o. De speler van Inter is de kritiek van oud-international Roger Milla over zijn optreden in de nationale ploeg zat en overweegt daarom niet naar het WK in Zuid-Afrika te gaan. Kameroen is in de groepsfase van het WK een van de tegenstanders van het Nederlands elftal. (ANP)

Supporters Servië verstoren interland

Klagenfurt, 31 mei. Supporters van Servië hebben zaterdag de oefenwedstrijd van hun nationale ploeg tegen Nieuw-Zeeland verstoord. Ze gooiden uit onvrede over het matige spel met flessen en vuurwerk. Enkele fans betraden het veld en werden weggevoerd door beveiligers. Aanvoerder Nemanja Vidic bracht per microfoon de supporters tot bedaren, waarna het duel werd uitgespeeld. Nieuw-Zeeland won met 1-0. (ANP)

Prandelli na WK bondscoach Italië

Rome, 31 mei. Cesare Prandelli wordt na het WK in Zuid-Afrika bondscoach van de Italiaanse nationale ploeg, de regerend wereldkampioen. Dat heeft de voetbalbond van Italië gisteren bekendgemaakt. De 52-jarige trainer is de opvolger van Marcello Lippi, die na het WK stopt. Prandelli werkte eerder voor Fiorentina, Parma en AS Roma. (ANP)

Marchena haalt Garrincha in

Innsbruck, 31 mei. De Spaanse verdediger Carlos Marchena heeft zaterdag bij de 3-2 overwinning van Spanje op Saoedi-Arabië een bijzonder record behaald. Marchena bleef in Innsbruck voor de vijftigste maal op rij ongeslagen in een interland. Hij achterhaalde hiermee de Braziliaanse legende Garrincha, die met Brazilië twee keer wereldkampioen werd (1958 en 1962). (ANP)

Mokoena speelt 100ste interland

Johannesburg, 31 mei. Verdediger Aaron Mokoena kan vandaag in de interland tegen Guatemala een record vestigen. De oud-Ajacied kan de eerste Zuid-Afrikaan worden die honderd keer het shirt van ‘Bafana Bafana’ heeft gedragen. De 29-jarige speler van Portsmouth is aanvoerder van de ploeg van bondscoach Carlos Alberto Parreira. (ANP)

Portugees Ronaldo belooft doelpunten

Lissabon, 31 mei. De Portugees Cristiano Ronaldo is zelfverzekerd over zijn optreden bij het WK. „Ik ga doelpunten maken en mijn ploeg aan de overwinning helpen”, zei de duurste speler ter wereld gisteren in een interview met de krant Público. Hij toonde zich eergevoelig. „Voor Portugal spelen is een kwestie van trots en eer. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik het volkslied hoor.” (ANP)