Vrouwen naar EK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben zich gisteren voor het eerst in vier jaar geplaatst voor een groot kampioenschap. Een zwaarbevochten gelijkspel in Skopje tegen Macedonië (28-28) was net voldoende om te mogen meedoen aan het Europese kampioenschap in december in Denemarken en Noorwegen.

Bijna vergaloppeerde het Nederlands team zich nog in de afgeladen sporthal in Skopje. Ruim veertig minuten hadden de handbalsters de beslissende wedstrijd onder controle, maar in het laatste kwartier nam Macedonië het initiatief over.

Na een kleine achterstand sleepte de ploeg van bondscoach Henk Groener er in de slotseconden op miraculeuze wijze toch nog een gelijkspel uit. Diane Lamein en Joyce Hilster brachten met een benutte strafworp en een snelle uitval redding in het bloedstollende slot. „Er was bij ons geen sprake van angst of voorzichtig spel”, zei Groener na afloop. „We bleven erin geloven en knokken.”

Door het gelijke spel eindigde Nederland als tweede in de poule achter Kroatië. In 2006 deed Nederland voor het laatst mee aan een EK. In Zweden verloor de ploeg drie keer in de groepsfase. Het jaar daarvoor verrasten de handbalsters met de vijfde plaats op het WK in Rusland. (ANP)