Verkiezingen, nog 9 dagen...

Sjakie, softie en islam-enclaves

De verkiezingskaravaan streek gisteren neer bij De Telegraaf . Lijsttrekkers van CDA, D66, PvdA, PVV en VVD mochten voor gasthoofdredacteur spelen en ieder twee pagina’s van een special vullen.

Bij het CDA bepaalde oud-senator en voormalig journalist Hans Hillen de inhoud. Hij gaf als richtlijn: „We maken een goed-nieuwskrant.”

Bij de PVV vormde Kamerlid Martin Bosma in zijn eentje het ‘team PVV’: „Ik heb die pagina’s zelf volgeschreven”. Hij gebruikte de ruimte om Rutte aan te vallen. Onder de kop ‘Kabinet Rutte-Halsema I’ krijgt de lezer inzicht in deze „softie” als premier. „In de praktijk is de partij van Rutte een veredeld D66.”

In het kabinet dat de PVV vreest komt Melkert (PvdA) terug, als minister van staatsomroep en multikul-propaganda. Andere schrikbeeldministers: Joris Voorhoeve (VVD én D66), Tara Singh Varma (GroenLinks, minister voor subsidie) en Ahmed Marcouch (PvdA), als minister voor „islamitische enclaves”.

De PvdA kopt „Iedereen telt mee”, en heeft een column van Sjaak Swart afgedrukt. Titel: ‘Respect’. De PVV is trouwens de enige met een kruiswoordpuzzel. Prijs voor goede inzenders: een ontmoeting met Wilders. (PvO)

Rode reus leerde aan de keukentafel

De ‘omgekeerde Robin Hood’ die SP-lijsttrekker Roemer gebruikte tegen Rutte (VVD) in het tv-debat waaraan hij deelnam, was natuurlijk niet een briljante of originele vondst. Maar het gaf wel iets smakelijkers dan weer een rondje spervuur met CPB-cijfers. Bovendien gaf het inzicht in de modus operandi van de tot dan onbekende nieuwe SP-voorman: de ‘grote rode reus’ blijkt best te kunnen debatteren. In het afgelopen weekeinde verscheen zijn boek Tot hier – en nu verder, waarin Roemer vertelt waar hij dat heeft geleerd: aan de keukentafel, waar hij en zijn oudere broers na felle debatten hun katholieke ouders zover kregen om naast de CDA-poster ook een SP-affiche voor het raam te dulden. De kneepjes van het debatteren leerde hij vervolgens als ‘colporteur’. De jonge onderwijzer ging, als alle ‘Rode Jehova’s’ van de SP, van deur tot deur met partijblad De Tribune. En dan ging het er soms „stevig op”, want „je treft niet alleen mensen die het met jou eens zijn”. En lastiger nog, soms trof hij als colporteur plotseling de ouders van kinderen uit zijn klas. Toen leerde hij meer dan debatteren: overtuigen zonder ergernis te wekken. (PvO)

Bijdragen: Artwin Kreekel, Pieter van Os en Derk Stokmans.