Thekla Reuten overtuigt in paranoïde actieserie

dvd tv-serie

Sleeper Cell 2

Seizoen 2, 165 minuten, € 34,99 ****

In seizoen 2 van de tv-serie Sleeper Cell is er een grote rol weggelegd voor de Nederlandse actrice Thekla Reuten. Zij speelt zeer overtuigend een van de moslimfanaten die als burger wonen en werken in de VS, maar in het geheim een aanslag voorbereiden. Sleeper Cell is een paranoïde actiethriller die uitgaat van het idee dat de terroristen al onder ons zijn: het zijn je buren en je vrienden.

In seizoen 1 leidde dat tot veel spanning bij de geslaagde poging van Darwyn al-Sayeed, een zwarte moslim en undercover agent, om zich bij de cel aan te sluiten en hun plannen te verijdelen. Seizoen 2 is minder coherent. We volgen de extreme Farik, de gevangen genomen leider van de cel, die ontsnapt en na gemarteld te zijn nog wraaklustiger is. Ook volgen we een andere overlevende van de cel, Ilija, op zijn reis terug naar Bosnië. Zijn deel van het verhaal bestaat alleen om zijn fanatisme te zien wankelen als hij merkt hoe vredelievend en vergevingsgezind zijn landgenoten inmiddels zijn.

En we zien de vorming van een nieuwe cel, waarbij Darwyn zelf tot leider is benoemd. Fascinerend is opnieuw de psychologie van het dubbelleven dat de leden van de cel leiden. Reuten is een lieve au pair, zorgzaam voor de haar toevertrouwde kinderen maar bitter in haar motieven als bekeerde moslima. De rabiate, enge Salim blijkt te vallen op blonde jongens. Ook de stoïcijnse Darwyn (Michael Ealy) wordt tot het uiterste beproefd terwijl hij verschillende mannen tegelijk probeert te zijn.

De ontwikkeling van de personages is een groot goed in dit seizoen. Pas in de finale slagen de makers erin de actie meeslepend te laten zijn. Maar dan komen ze ook tot een onthutsende en onverwachte ontknoping.

    • Ron Rijghard