Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. In 2009 werden in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez 2600 moorden gepleegd. Verslaggever Peter Tetteroo en cameraman Teun Voeten filmden de dagelijkse gebeurtenissen in de drugsstad en spraken met kinderen uit de wijken. In de serie Blind Date is vandaag Rita Verdonk aan de beurt. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova/DenHaag vandaag. Verkiezingsuitzendingen vanuit Dudok in Den Haag: Geert Wilders (PVV) praat met Twan Huys en Joost Karhof. Ned.2, 22.15-23.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. De toegift: serie van negen uitzendingen waarin Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg politici ontvangen. Vanavond ladies night met Femke Halsema (GroenLinks) Mirjam Sterk (CDA), Jetta Klijnsma (PvdA), Renske Leijten (SP) en Pia Dijkstra (D66). Jakhals Janine sprak Neelie Kroes in Brussel. Verder de uitslag van een nieuwe peiling, een gedicht van Nico Dijkshoorn en muziek van The Souldiers. Ned.3, 19.30-20.27u.

Knevel & Van den Brink. Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de Telegraaf, vertelt over zijn speciale verkiezingskrant. Hij had daarbij een probleem over twee tekeningen die Wilders wel en de Telegraaf niet wilde plaatsen. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Queens of Country. Documentaire over zes vrouwelijke iconen van de countrymuziek: Patsy Cline (moderniseerde het genre), Tammy Wynette (chaotisch leven van geweld, echtscheiding en pillen), Bobby Gentry (maakt al 35 jaar geen platen meer), Loretta Lynn (mijnwerkersdochter die tegenwoordig met The White Stripes rockt), Tanya Tucker (maakte country sexy), en Dolly Parton (verdiende miljoenen door te zingen over de armoe waarin ze opgroeide). BBC 1, 20.00-21.00u.

360° GEO: Les catcheuses de Mexique. Overdag werkt ze als groentenschoonmaakster en zorgt ze voor haar dochters, ’s avonds stapt ze de ring in als Lady Warrior, een gemaskerde worstelaarster die de rol speelt van grove kenau en haar tegenstanders bij voorkeur onder de gordel raakt. In Mexico is lucha libre populairder dan voetbal. Nederlands ondertiteld. TV5, 22.07-23.00u.

Sidi Larbi Cherkaoui. Portret van de Vlaams-Marokkaanse danser en choreograaf. In China traint hij met monniken in een Shaolinklooster voor een mede op Kung Fu gebaseerde voorstelling op het festival van Avignon; in Calvi laat hij zich inspireren door de polyfone zang van de Corsicaanse groep A Filetta; in Madras studeert hij een stuk in met Kuchipudi-danseres Shantala Shivalingappa.Arte, 21.50-22.50u.

Nollywood in Flandern. Deze film volgt John Osas Omoregie, die al jaren in Deurne bij Antwerpen woont. In 2004 draaide hij met geleend geld zijn eerste film Money Abroad. Nadat hij veroordeeld was voor mensensmokkel en zijn straf had uitgezeten, begon hij aan een film over zijn eigen lotgevallen en de problemen van de Nigeriaanse gemeenschap in Antwerpen, Desperate Hearts.Arte, 22.50-23.35u.

Der Pfad des Kriegers. Documentaire van Andreas Pichler over een jeugdvriend, de toenmalige misdienaar Michael Nothdurfter die in 1982 als missionaris naar Bolivia vertrok en acht jaar later als hoofd van een guerrilla-eenheid stierf in een kogelregen van de politie. ZDF, 0.15-1.45u.

drama

The Secret Diaries of Miss Anne Lister. Kostuumdrama over Anne Lister (1791-1840), grootgrondbezitter, fabriekseigenaar, reiziger en dagboekschrijver. Gebaseerd op de deels in code geschreven en pas in 1988 ontcijferde dagboeken waarin ze haar leven beschrijft. Lister wordt wel beschouwd als Engelands eerste moderne lesbiënne. Na de film volgt een documentaire over Lister, haar dagboeken en de tijd waarin zij leefde.BBC 2, 22.00-23.30u.

amusement

Nicolas le Floch. Politieserie die zich afspeelt in de tweede helft van de achttiende eeuw. Aflevering Le fantôme de la rue Royale: tijdens een feest ter viering van de meerderjarigheid van de Dauphin wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden. Zij lijkt gewurgd te zijn. TV5, 18.37-20.15u.

sport

Roland Garros. Verslag van de open tenniskampioenschappen op Roland Garros. Morgen, Ned. 1, 14.00-17.25u. Samenvatting van de wedstrijden van vandaag: Sporza, Canvas, 23.35-0.20u.