Storm: 99 doden in M-Amerika

Overstromingen en aardverschuivingen door de tropische stormAgatha hebben dit weekend in Midden-Amerika aan zeker 99 mensen het leven gekost. Het zwaarst getroffen is Guatemala, waar zeker 82 mensen werden gedood en nog 53 mensen worden vermist. Ongeveer 112.000 mensen zijn er geëvacueerd.

Agatha, de eerste tropische storm van het orkaanseizoen dat morgen officieel begint, kwam zaterdag vanaf de Stille Oceaan met snelheden tot 75 kilometer per uur aan land bij de grens tussen Mexico en Guatemala. Het National Hurricane Center in Miami heeft gewaarschuwd dat nog 25 tot 50 centimeter regen kan vallen in Zuidoost-Mexico, Guatemala en El Salvador.

In Guatemala kwamen dertien mensen om bij een aardverschuiving in San Antonio Palopó, een gemeente op een steile helling aan het Atitlan-meer, een toeristische bestemming op 65 kilometer van Guatemala-Stad. In El Salvador waren zeker 140 aardverschuivingen in heel het land en vielen negen doden. In zowel El Salvador als Guatemala is de noodtoestand uitgeroepen.

Amerikaanse meteorologen hebben een zwaar orkaanseizoen voorspeld. De National Oceanic and Atmospheric Administration houdt rekening met 14 tot 23 tropische stormen, waarvan er acht tot veertien zouden kunnen uitgroeien tot orkanen (minstens windkracht twaalf ofwel 118 km per uur). Dat is bijna evenveel als het recordaantal van vijftien Atlantische orkanen in 2005, het jaar van orkaan Katrina bij New Orleans.

Welk effect het orkaanseizoen zal hebben op de olievlek in de Golf van Mexico is onbekend. Volgens een van de scenario’s kan een storm de gelekte olie van oliemaatschappij BP verder landinwaarts brengen en meer schade toebrengen aan de Amerikaanse kust- en natuurgebieden. De kans bestaat ook dat de olievlek meer op zee wordt verspreid. (AP, Reuters)