Sport verbroedert in Soweto

Nooit was hij in een township, nu wandelt de blanke rugbyfan André Le Roux met vrouw en kinderen door de zwarte woonwijk Soweto alsof hij er kind aan huis is. Biertje in de hand, een grote vlag van de Blue Bulls, het rugbyteam van Pretoria, over zijn schouder. Hij passeert tuinen waar witte en zwarte families gezamenlijk staan te braaien. Gemoedelijker heeft Zuid-Afrika er zelden uitgezien.

Rugby is in Zuid-Afrika een overwegend witte sport, terwijl zwarten vooral voetbal waarderen. Rugbystadions staan meestal in het centrum van de stad, voetbalstadions midden in de zwarte township. Het WK voetbal moest de gescheiden werelden bij elkaar brengen, maar twee weken voor de aftrap verbroederde niet voetbal, maar de finale van een van de belangrijkste internationale rugbycompetities, de Super 14. Omdat het rugbystadion van Pretoria gereserveerd is voor het WK, moesten de Bulls voor het eerst uitwijken naar Soweto. Alleen het Orlando-stadium, thuisbasis van Ruud Krols Orlando Pirates, bleek een acceptabel alternatief.

Vorige week maakten de rugbyfans voor de halve finale tegen de Crusaders uit Nieuw-Zeeland hun aarzelende entree in de beruchte wijk ten zuidwesten van Johannesburg. Heel Soweto stond langs de straten om de bonte stoet supporters te verwelkomen. Wit en zwart zaten tot diep in de nacht in de shebeens (illegale dranklokalen) aan het bier om de winst van de Bulls te vieren.

Zaterdag keerden de bonkige rugbyfans massaal terug voor de finale tegen de Stormers uit Kaapstad. Oud-aartsbisschop Tutu en president Zuma zaten op de tribunes. Vuvuzela’s, de voetbaltoeters die bij rugby nooit gehoord waren, zoemden aanhoudend.

Moeilijk spelen, zei Bulls-aanvoerder Victor Matfield. Maar het maakte niet uit. Dit was een „historische wedstrijd”, die volgens hem deed denken aan 1995, toen heel Zuid-Afrika een jaar na het eind van de apartheid het nationale rugbyteam wereldkampioen zag worden. „In 1995 zagen we wat sport voor een land kan doen, en deze twee weken tonen dat we bruggen kunnen bouwen en grenzen kunnen overwinnen.”

De Bulls werden met 25-17 kampioen. Zonder enig incident vierden Soweto en Pretoria tot diep in de nacht feest.

    • Peter Vermaas