Spin van de dag: VVD houdt wél rug recht

Soms ontstaat het gewoon waar je bij staat, de spin. Al dagen domineert het speculeren over coalitievoorkeuren het nieuws. Oren spitsten zich dan ook toen een journalist de nieuwste snipper coalitieroddel vanochtend aan VVD-campagneleider en Kamerlid Stef Blok voorlegde.

Het CDA zou hebben gezegd, zei deze journalist, dat ze wel wat zagen in een samenwerking met VVD, D66 en GroenLinks, in een komend kabinet. Zo’n coalitie zou belangrijke hervormingen kunnen doorvoeren.

Blok luisterde, dacht na, glimlachte en sprak. „Het is goed te horen dat het CDA erkent dat de VVD het beste voor de economie van Nederland is.” Het deed hem ook plezier, zei de VVD’er, dat het CDA eindelijk erkende „de VVD nodig te hebben om de rug recht te houden bij hervormingen”.

Zo maakt de creatieve Blok in twee zinnen duidelijk dat wie rechts wil hervormen vooral niet op het CDA moet stemmen. Waarschijnlijk niet helemaal de boodschap die het CDA wilde overbrengen. (DS)