Spanje mist vorm in Tirol, of is het schijn?

Weltklassefussball in Innsbruck, Vorbereitungsspiel, staat er op het affiche in het Tivoli Stadion. Europees kampioen Spanje deed waar Nederland niet in slaagde: twee oefenduels in Tirol spelen voor het WK voetbal. Zaterdag was Saoedi-Arabië sparringpartner, woensdag volgt WK-deelnemer Zuid-Korea.

De favoriet voor de wereldtitel zag het oefenduel duidelijk als een hinderlijke onderbreking in de aanloop naar het toernooi in Zuid-Afrika. Zonder de geblesseerde Fernando Torres (herstelt van meniscusoperatie) en Cesc Fabregas sloften de Spanjaarden plichtmatig in een laag tempo over het gras, verbaasd aangegaapt door 7.500 toeschouwers – ter vergelijking: Oranje trok vorige week in Freiburg tegen Mexico meer dan 20.000 bezoekers.

Saoedi-Arabië was van amateurniveau, maar hield zich gemakkelijk staande. Sterker nog, tot de 92ste minuut hadden de spelers van bondscoach José dos Santos Peseiro uitzicht op een stuntje. Invaller Fernando Llorente voorkwam een blamage voor de nummer twee op de wereldranglijst door het winnende doelpunt (3-2) te maken. Op de tribunes rouwden de Saoedi-aanhangers, onder wie veel vrouwen met groen-witte hoofddoekjes.

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque kwam met een glimlach de perskamer binnen. Hij verzocht de media van deze wedstrijd geen drama te maken. Hij was blij met het goede spel van Andres Iniesta op de linkervleugel. En na twee weken intensieve training bespeurde hij wel degelijk vooruitgang. De moeilijkste tegenstander in groep H van het WK, die verder bestaat uit Chili en Honduras, is volgens hem Zwitserland. Tegen dat land zullen Fabregas en Torres zeker weer acte de présence kunnen geven. Saoedi-Arabië had het de Spaanse verdediging in de ogen van Del Bosque nog knap lastig gemaakt. Maar als Spanje niet beter gaat spelen, haalt het in Zuid-Afrika de halve finales niet eens. Of werd iedereen in Innsbruck bewust zand in de ogen gestrooid?

    • Erik Oudshoorn