Som blijft geloven in plaatsing voor EK

Bram Som bleek bij de FBK Games nog ver verwijderd van EK-vorm. Een experimentele hoogtestage moet uitkomst bieden.

Minder dan twee maanden voor de Europese kampioenschappen atletiek in Barcelona heeft de titelhouder op de 800 meter zich nog niet geplaatst. Maar Bram Som maakt zich geen zorgen. De limiet (1.46,70) loopt hij wel, anders heeft hij niets op de EK te zoeken, is zijn opvatting. Bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo bleef hij gisteren tussen de buien door steken op een vierde plaats in „een klotentijd” van 1.47,02.

Zijn race was onder de maat, erkende Som. Maar hij wenste niet te vervallen in negativisme. Vergeet niet dat het dit jaar zijn eerste 800 meter was, hield de Europees kampioen zijn gehoor voor. Hij zit middenin een trainingsopbouw waarin pas kort voor ‘Hengelo’ de accenten op de 800 meter zijn gelegd. Daarvoor had hij vooral aan zijn conditie gewerkt.

Voor Som is er nog geen reden tot zorg. Vanzelfsprekend had hij in Hengelo glanzend willen presteren, maar gezien zijn trainingsopzet en de belabberde weersomstandigheden vond hij het ook weer niet onlogisch dat een toptijd achterwege bleef.

Analyserend kwam Som ook tot enkele positieve punten. „Tactisch was het gewoon goed. Ik maakte de juiste keuzes en heb me niet laten wegdrukken”, concludeerde hij. Maar over het teleurstellende laatste rechte eind: „Ik had verwacht meer strijd met Abubaker Kaki (de Soedanese winnaar in 1.45,66, red.) te kunnen leveren. Het verschil van anderhalve seconde is groter dan ik had gehoopt. Maar de grootste tegenvaller was dat ik op de laatste meters voorbij werd gelopen door de Pool Marcin Lewandoski en de Spanjaard Manuel Olmedo, straks twee concurrenten op de EK. De conclusie: ik heb nog veel werk te doen.”

Op weg naar ‘Barcelona’ heeft Som iets nieuws in zijn trainingsprogramma opgenomen met een hoogtestage van drie weken in het Oostenrijkse Kühtei. Na minder goede ervaringen in de Verenigde Staten en Kenia wil hij het principe live high, train low uitproberen. Door in Kühtei op 2.020 meter te slapen en in Innsbruck op 574 meter te trainen hoopt Som beter dan voorheen van zijn inspanningen op hoogte te herstellen en vooral aan kracht te winnen.

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen op goede resultaten van die methode en Som heeft het gevoel dat hoog slapen en laag trainen bij hem zal aanslaan, hoewel hij gisteren toegaf het experiment ook spannend te vinden.

Som heeft het live high, train low-centrum ontdekt via de Duitse schaatsster Anni Friesinger, die er altijd haar hoogtestages afwerkt en ambassadeur is van het trainingscentrum in Kühtei. Hoe zo’n contact tot stand komt? Friesinger wordt getraind door Gianni Romme, een goede kennis van Soms mentale coach Marco Hoogerland, die hem op het hoogtecentrum in Oostenrijk attendeerde.

In Oostenrijk hoopt Som verlost te worden van zijn constante vermoeidheid tijdens hoogtestages. In samenspraak met zijn trainer Ruben Jongkind is daarom voor deze aanpak gekozen. Want de middenlangeafstandsloper wil op de EK hoe dan ook zijn titel prolongeren. Uit eergevoel – „het is gaaf om bij elke wedstrijd als Europees kampioen aangekondigd te worden” – maar vooral ter compensatie van de gemiste Olympische Spelen in 2008 (Peking) en zijn door een val getroebleerd WK in 2009 (Berlijn).

In de schaduw van Som leverde Arnoud Okken bij de FBK Games een slechte prestatie. De atleet die zich al wel voor de EK in Barcelona heeft gekwalificeerd werd in de laatste ronde door alle tegenstanders voorbijgelopen en finishte als negende en laatste in een internationaal gezien rampzalige tijd van 1.52,35.

Een deceptie voor de atleet die de laatste jaren zoveel blessureleed heeft gekend en dacht op de weg terug te zijn. Maar zijn hernieuwde test in een internationaal aansprekend veld werd een afgang. Naar eigen zeggen doordat hij vanaf de start met het hoge aanvangstempo was meegegaan en zich halverwege had opgeblazen. Daarop volgde het mentale verval, want Okken kreeg zo’n opdoffer dat hij de laatste ronde verdwaasd uitliep en zich afvroeg: wat maakt het allemaal nog uit?

Ook hij wenst aan de afgang in Hengelo vooralsnog geen conclusies te verbinden. Okken gaat uit van een incident en vertrouwt erop nog voor de EK op zijn oude niveau terug te zullen keren. Zijn houvast zijn de prestaties in aanloop naar de FBK Games. Hij liep de limiet tijdens een competitiewedstrijd in Emmen zonder gelijkwaardige tegenstand en vocht twee weken geleden in Lisse een hoogstaand duel uit met Som. Weliswaar op de incourante 1.000 meter, maar toch.

Vooral op grond van die laatste race hadden Som en Okken verwacht dat zij zich bij de FBK Games in de strijd om de zege hadden kunnen mengen. Maar die voorspelling bleek irreëel.

    • Henk Stouwdam