Raket PKK tegen Turkse marinebasis

Koerdische rebellen hebben vandaag bij een raketaanval op een Turkse marinebasis zes Turkse militairen gedood. De aanval volgde op de mededeling van de chef van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) dat hij niet langer naar een dialoog met Turkije streeft.

„Ik heb geen gesprekspartner gevonden”, aldus Abdullah Öcalan zaterdag via zijn advocaat. Öcalan zit een levenslange gevangenisstraf uit op een gevangeniseiland bij Istanbul. Zijn uitspraak werd gepubliceerd op de internetsite van het blad Ozgur Politika.

Maar Öcalan zei dat zijn mededeling niet neerkwam op een oproep aan de PKK de gewapende strijd te intensiveren.

De Turkse regering eist dat de – verboden – PKK eerst haar wapens neerlegt voor er van een dialoog sprake kan zijn. Wel heeft zij de Koerdische minderheid grotere vrijheden toegezegd die tot op zekere hoogte ook zijn doorgevoerd. Van de 78 miljoen inwoners zijn er naar schatting 14 miljoen Koerdisch.

Volgens het persbureau Anadolu trof de raket een voertuig met militairen bij een Turkse marinebasis in de Middellandse-Zeehaven Iskenderun. Daarbij vielen ook zes gewonden. Drie van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

Militairen in de basis reageerden met geweervuur op de aanval. Het is onduidelijk of de aanvallers werden geraakt.

Zaterdag vielen zeven doden, onder wie twee Turkse militairen, bij een treffen met Koerdische rebellen in de provincie Sirnak, dichtbij de grens met Irak, zo maakte het Turkse leger op zijn internetsite bekend. Ook een lid van de civiele militie die het leger bijstaat, vond de dood.

Guerrillastrijders van de PKK vechten sinds 1984 in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land tegen de Turkse autoriteiten. In die strijd zijn tot dusverre naar schatting 45.000 doden gevallen, merendeels burgers.

De strijd was enigszins geluwd na de gevangenneming van Öcalan in 1999. Maar de laatste tijd is weer sprake van een toenemend aantal aanvallen door PKK-rebellen vanuit hun bases in Noord-Irak. De Turkse luchtmacht voerde tien dagen geleden de zwaarste luchtaanvallen uit op PKK-schuilplaatsen in Noord-Irak in anderhalf jaar. (AFP, Reuters, AP)