Plastic stoeltje moet het ontgelden na gele kaart

HGC won gisteren in de halve finale van de play-offs van Oranje Zwart (3-1).

Woensdag spelen beide clubs een beslissingsduel.

Met een luide knal sloeg Marcel Balkestein met zijn hockeystick zijn eigen strafbank aan diggelen. De aanvoerder van Oranje Zwart was met een gele kaart van het veld gestuurd en wist dat hij de volgende wedstrijd zal moeten missen. Nog een geluk dat Oranje Zwart gisteren in Wassenaar met 3-1 verloor van HGC, anders had de international het eerste duel van de finale van de play-offs, om de landstitel, gemist. Nu moet Balkestein woensdag toekijken bij de beslissingswedstrijd tussen beide clubs, om een plaats in die finale. Zaterdag had Oranje Zwart het thuisduel tegen HGC nog gewonnen (4-3).

De onbesuisde reactie van Balkestein kostte HGC een plastic stoeltje – maar Oranje Zwart misschien wel de wedstrijd, zo geïrriteerd reageerden de Eindhovense spelers en coaches op elke arbitrale beslissing die volgde. „Wij raakten steeds meer gefrustreerd”, erkende Balkestein. „De emoties liepen heel hoog op. Dat is niet goed te keuren, maar soms wel begrijpelijk. Er staat zoveel op het spel.” Behalve Balkestein liepen nog drie spelers van Oranje Zwart tegen een kaart op, maar ook trainer Roger van Gent.

HGC-doelman Guus Vogels, bezig aan zijn laatste weken in het tophockey, vond dat Oranje Zwart zich te veel had laten leiden door de rol van de twee arbiters, Coen van Bunge en Roderick Wijsmuller. „Als je als team zo gaat reageren doe je jezelf tekort. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Bij ons zat het zaterdag tegen. We stonden met 4-1 achter, maar wij kwamen toch nog terug tot 4-3.”

Mede daardoor herstelde HGC zich gisteren op eigen veld voorbeeldig van de tik die het zaterdag had opgelopen. „Wat wij in Eindhoven lieten zien leek wel kinderhockey”, zei HGC’s sterspeler Ashley Jackson. „Iedereen liep als een kip zonder kop rond. Nu hebben we als team gespeeld. En verdiend gewonnen.”

Dat HGC nog een derde duel tegen Oranje Zwart wist af te dwingen was voor een groot deel te danken aan de reflexen van zijn doelman, Vogels. Dankzij zijn knappe reddingen haalde Oranje Zwart niets uit de vijf strafcorners die het forceerde. Treffers van Ken Pereira, Jackson en Rob Short dwongen Oranje Zwart uiteindelijk op de knieën. Dat was een prestatie op zichzelf, want de Eindhovense ploeg had in 2010 nog niet verloren.

„Ik moet Oranje Zwart een compliment geven”, zei HGC-coach Paul van Ass. „Net als wij spelen zij altijd mooi en aanvallend hockey.” Hij was opgelucht dat hij zijn team weer op tijd op de rails had gekregen. De Wassenaarse club stond in de reguliere competitie maanden bovenaan, maar verloor na de winter veel punten en werd op de laatste speeldag achterhaald door titelverdediger Bloemendaal.

Volgens Van Ass was HGC al zo lang zeker van het halen van de play-offs dat het spel erdoor werd beïnvloed. „Wij kregen een beetje het gevoel dat we het later wel zouden doen, als de play-offs begonnen. Maar we lagen er bijna uit.”

Mocht HGC er woensdag – opnieuw in Wassenaar – in slagen de finale te halen, dan krijgt de club een unieke kans op het behalen van de landstitel. Want niet alleen Vogels neemt definitief afscheid, de kans lijkt ook reëel dat de twee grote Engelse talenten, Jackson en Barry Middleton, volgend jaar door de Britse hockeybond worden opgeëist in de lange olympische voorbereiding op ‘Londen 2012’. „Ik weet nog niet wat er volgend jaar gaat gebeuren”, zei Jackson. „Misschien blijven Barry en ik bij HGC, misschien gaan we terug naar Engeland.” Van Ass is er niet bang voor het tweetal kwijt te raken. „Ik denk dat ze volgend seizoen gewoon hier spelen. Maar ook zonder hen kunnen we goed hockeyen.”

Voor Vogels zou een titel de perfecte afsluiting van zijn indrukwekkende carrière betekenen. „Het is voor deze club een beetje do or die”, zei hij. „Natuurlijk zou het voor mij persoonlijk heel leuk zijn om af te sluiten met een titel. Maar ik denk ook echt dat we het team ervoor hebben. We hebben een goede mix van ervaring en jonge talenten, een goede corner, een goede keeper, en een aantal spelers die het verschil kunnen maken.”

Maar Vogels weet als geen ander dat de kansen voor HGC niet voor het oprapen liggen. „In het moderne hockey moet je elke keer weer afwachten welk team je hebt, welke buitenlandse internationals beschikbaar zijn bij ons, en bij de andere clubs. Dat wisselt zelfs al binnen een seizoen. Maar we moeten eerst maar eens zien de finale te halen.”

    • Rob Schoof