Phosphorescent hint naar beginjaren van The Eagles

cd pop

Phosphor-escent: Here’s To Taking It Easy ****

Matthew Houck, de drijvende kracht van de Amerikaanse band Phosphorescent, maakt geen geheim van zijn inspiraties. Het voorlaatse album To Willie was een diepgevoeld eerbetoon aan zijn held Willie Nelson.

Ondanks zijn liefde voor country behoort Houck tot de alternatieve muziekgemeenschap van bands als Smog en Lambchop, een plattelandsjongen uit Alabama die aanspoelde in het ultrahippe Brooklyn. Albumtitel Here’s To Taking It Easy zou makkelijk opgevat kunnen worden als een hint naar de beginjaren van The Eagles, toen ‘Take It Easy’ het lijflied van de Californische softrockers was. Ook Phosphorescent excelleert in meerstemmige zang, een naar countryrock neigende instrumentatie met prominente steelgitaar en een lome, berustende sfeer.

Onder de oppervlakte sluimert echter de donkere diepte van beklemmende melancholie, surrealistische teksten en zangmelodieën met een scherpe rafelrand door de licht overslaande stem waarmee Houck zijn muziekpoëzie bedrijft. Nergens zo mooi als in ‘The Mermaid Parade’, een lied over letterlijk en figuurlijk onbereikbare liefde.

Maar Houck kan ook stekelig en kortaf zijn: ‘Hej, Me I’m Light’ herhaalt dat ene mantra waarmee hij wil zeggen dat er geen vergezochte mystiek in zijn muziek gehoord moet worden.

Bob Dylan dacht er precies zo over; het weerhield luisteraars er niet van om diepere lagen in de muziek te ontwaren.

Phosphorescent speelt 6 juni in Bitterzoet, Amsterdam.

    • Jan Vollaard