Nek-aan-nekrace verkiezingen Colombia

Colombianen gingen gisteren naar de stembus om een opvolger voor de Colombiaanse president Álvaro Uribe te kiezen. De uitslag is nog niet bekend. De twee koplopers zijn oud-minister van Defensie Juan Manuel Santos (58) van de U-partij (van Uribe) en Antanas Mockus (58) van de Groene Partij. Santos wordt geconfronteerd met onverwachte concurrentie van Mockus. De overige vier kandidaten zijn Noemi Sanin, Rafael Pardo, German Vargas Lleras and Gustavo Petro. Waarschijnlijk haalt geen van de twee koplopers een absolute meerderheid; op 20 juni volgt dan een tweede ronde.

De huidige president Álvaro Uribe, populair vanwege zijn strijd tegen de linkse rebellenbeweging FARC en omstreden vanwege diverse schandalen, is sinds 2002 aan de macht. Het Constitutionele Hof heeft hem verboden zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen.

Santos zal als partijgenoot van Uribe het werk van de president voorzetten. Hij kreeg lof voor het uitschakelen van FARC-kopstuk Raúl Reyes in 2008 in buurland Ecuador – een actie die grote spanningen met Ecuador en Venezuela bracht.

Ook de groene kandidaat Antanas Mockus heeft gezegd dat hij de guerrillastrijders met harde hand zal blijven bestrijden. Maar met een belangrijk verschil: met respect voor mensenrechten. Als hij president wordt, wil Mockus de nog altijd gespannen relatie met buurland Venezuela proberen te herstellen.

    • Philip de Wit