Nederland kort

Twee Nederlandse militairen gewond geraakt in Uruzgan

DEN HAAG. Twee Nederlandse militairen zijn gisterochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt door een bermbom. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. De aanslag met een zogeheten geïmproviseerd explosief vond rond half zeven lokale tijd plaats tijdens een reguliere patrouille in de omgeving van Shingowlah, ten noorden van Deh Rawood. De militairen reden in een YPR-pantserrupsvoertuig. Toen ze stil stonden en uit wilden stappen, ontplofte het explosief. Enkele andere Nederlandse militairen die in het voertuig zaten, bleven ongedeerd. De gewonden zijn per helikopter naar het veldhospitaal op de basis in Tarin Kowt overgebracht. In het veldhospitaal wordt bekeken of de gewonden ter plaatse kunnen herstellen of dat ze naar Nederland worden overgebracht. In de buurt van Deh Rawod kwam vorige week zaterdag een Nederlandse militair om het leven door een bermbom. (ANP)

Vliegtuigbommen Bakel veilig geruimd

BAKEL. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft gisteren negen Engelse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog in het Brabantse Bakel veilig geruimd. Het ging om bommen van het kaliber 1000-ponder. De explosieven werden tijdens onderzoek op een locatie voor een nieuwbouwwijk aangetroffen. Binnen een straal van 200 meter rond de explosieven moesten enkele honderden bewoners gisterochtend hun huis verlaten. Ongeveer duizend bewoners die in een straal tussen de 200 en 500 meter rond de bommen wonen, moesten binnenblijven of ook tijdelijk weg. De vliegtuigbommen werden afgeschermd door tweehonderd containers en vierhonderd grote zakken zand. De 1000-ponders zijn vermoedelijk in augustus 1944 gelost door een zware Engelse bommenwerper in moeilijkheden. (ANP)

‘Allochtone stem kan doorslaggevend zijn’

AMSTERDAM. De stem van allochtone Nederlanders kan bij de Tweede Kamerverkiezingen wel eens doorslaggevend zijn voor de PvdA. Als de partij deze groep kan overhalen op haar te stemmen, kan dat veel zetels opleveren. Zeker nu de verkiezingen lijken uit te draaien op een tweestrijd tussen de PvdA en de VVD kan dat erg belangrijk zijn. Dat zeggen twee wetenschappers die in het verleden onderzoek deden naar het stemgedrag van Nederlanders van buitenlandse afkomst: Jean Tillie, hoogleraar electorale politiek aan de Universiteit van Amsterdam, en Ahmed Ait Moha, onderzoeker bij onderzoeksbureau Motivaction. Volgens Tillie bepalen allochtone kiezers (bij een opkomst van circa 60 procent) een stuk of tien Kamerzetels. Als die naar één partij gaan, kan dat een groot verschil maken. „Het is wel wat. Als de PvdA erin zou slagen een massale blokstem te krijgen, zou dat heel belangrijk kunnen zijn.” (ANP