Minnaar wint prijs Elisabeth

Met zijn derde prijs op de Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel is Hannes Minnaar (25) de beste Nederlander ooit op dit belangrijke pianoconcours. Dat hij als eerste Nederlander sinds Rian de Waal in 1983 de finale haalde, was op zich al nieuws. De finale werd verder gedomineerd door Zuid-Koreanen en Oost-Europeanen.

Zaterdagavond werd de eerste plaats toegekend aan de Rus Dennis Kozjoekjin (23), gevolgd door de Bulgaar Evgeni Bozjanov (26). Waar zij kozen voor het Tweede pianoconcert van respectievelijk Prokofjev en Rachmaninov, speelde Minnaar in de finale het minder bekende Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns. Minnaar: „Ik had ook voor die Russische werken kunnen kiezen, maar wat voegt dat toe aan de talrijke reeds bestaande uitvoeringen?” Hij speelde het concert niet eerder met orkest.

Hannes Minnaar (Goes, 1984), al eerder geroemd om zijn pure en beheerst vurige spel, kreeg les van Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en sloot zijn studie in juni 2009 af met een 10 met onderscheiding. Naast laureaatconcerten en een geldbedrag van zeventienduizend euro levert het concours de prijswinnaar vooral onbetaalbare internationale publiciteit op. Minnaar: „Dat kan misschien een risico zijn, maar ik ben er voorlopig alleen maar heel erg blij mee.”

Registratie van het concours te zien op www.cmireb.be

    • Floris Don