Kort nieuws Kunst

Kunstbeurs Art Amsterdam trekt minder bezoekers

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 31 mei. Art Amsterdam heeft dit jaar 22.205 bezoekers getrokken. Vorig jaar gingen 23.982 mensen naar de kunstbeurs. Volgens directeur Edo Dijksterhuis was er een levendige sfeer op de beurs. „Bezoekers gaven aan verrast te zijn door het diverse aanbod en de dynamische opzet.” De exposanten hebben volgens de organisatie dit jaar goede zaken gedaan. Kunstenaar Paulien Oltheten (1982) won de Thieme Art Award 2010 voor aanstormend talent. Volgens het juryrapport toont zij „dingen die iedereen als vanzelfsprekend aanneemt, maar die ons nadrukkelijk confronteren met onszelf en de manier waarop we leven.” De prijs bestaat uit een monografie en een solostand van 25 vierkante meter op de eerstvolgende editie van Art Amsterdam.

Reddingsplan voor popzaal Waterfront

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 31 mei. Rotterdam behoudt een poppodium, ongeacht de toekomst van het noodlijdende Watt. Het Turks-Nederlandse bedrijf Bosporus Bridges heeft vergevorderde plannen om het oude Waterfront, pal aan de Nieuwe Maas, nieuw leven in te blazen. Nu Watt failliet dreigt te gaan, vragen de initiatiefnemers de gemeente in een vandaag verstuurde brief om een eenmalige bijdrage van 500.000 euro. Watt heeft op korte termijn ruim 2 miljoen euro nodig om de financiële problemen het hoofd te bieden. Het Rotterdamse stadsbestuur bespreekt morgen een reddingsplan.

Laatste Wolkers naar Lakenhal

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 31 mei. Het laatste schilderij van Jan Wolkers, Het grote gele doek, is gekocht door Museum De Lakenhal in Leiden. De schrijver en beeldend kunstenaar maakte het monochroom gele schilderij vlak voor zijn dood in 2007. De herfstbladeren van de tulpenboom naast zijn atelier op Texel inspireerden hem tot de kleur. Hij had voor die boom ooit een stekje meegenomen uit de Hortus Botanicus in Leiden. Wolkers beschouwde het schilderij als een apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar. „De ziel van Jan Wolkers zit erin”, aldus directeur Meta Knol van De Lakenhal.