Kort nieuws Buitenland

Nepalese premier bereid af te treden voor nieuw kabinet

Kathmandu, 31 mei. De Nepalese premier Madhav Kumar Nepal is bereid af te treden ten behoeve van een nieuwe overgangsregering. Dat is de uitkomst van wekenlange onderhandelingen met de maoïsten, de grootste partij in het parlement. De huidige regering is in 2008 gekozen om een nieuwe grondwet op te stellen, nadat Nepal afstand had gedaan van de monarchie. De termijn verliep vrijdagnacht zonder resultaat, het gevolg van diep wantrouwen tussen de gevestigde partijen en de maoïsten die tot 2006 een bloedige burgeroorlog voerden. Nu moet binnen enkele dagen een nieuwe interim-regering wordt geïnstalleerd, die de grondwet binnen een jaar moet afronden. (AP, Reuters)

Facebook weer open in Pakistan

Lahore, 31 mei. Pakistan heft de blokkade op de sociale-netwerksite Facebook op. Minister van Informatie Najibullah Malik zei vandaag dat het Amerikaanse bedrijf verontschuldigingen heeft gemaakt voor de publicatie van afbeeldingen van de profeet Mohammed, wat verboden is volgens de islam. De afbeeldingen zouden zijn verwijderd. Facebook kon niet worden bereikt om te vragen of het daadwerkelijk excuses heeft gemaakt. Dit weekeinde heeft ook Bangladesh, waar 150 miljoen moslims wonen, de website laten blokkeren, na protesten door duizenden tegenstanders. (AP)

Dodental ‘botsing’ India naar 150

Door onze correspondent

New Delhi, 31 mei. Het dodental van de aan maoïstische opstandelingen toegeschreven treinbotsing in de Indiase deelstaat West-Bengalen is opgelopen tot ongeveer honderdvijftig. Dat is gisteren bekendgemaakt na beëindiging van de bergingswerkzaamheden. Voor zover bekend is dit de zwaarste aanslag van de maoïsten. De rebellen zelf ontkennen. Ook de Indiase minister van Spoorwegen wil niets weten van betrokkenheid van de maoïsten. Mamata Banerjee is leider van Trinamool Congress, een coalitiegenoot van de regerende Congrespartij in Delhi. Haar partij is in West-Bengalen in felle strijd verwikkeld met de communistische regering daar. Banerjee suggereerde dat aanhangers van de marxistische regering in West-Bengalen de maoïsten in een kwaad daglicht willen stellen.

Jamaica: bijna alle arrestanten vrij

Kingston, 31 mei. Op enkelen na zijn de naar schatting 980 Jamaicanen die door de politie waren opgepakt tijdens de jacht op drugshandelaar Christopher ‘Dudus’ Coke, weer vrijgelaten. Dat heeft de politie in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zaterdag bekendgemaakt. De jacht op Coke heeft volgens de regering inmiddels zeventig burgers en drie veiligheidsagenten het leven gekost. De autoriteiten houden er rekening mee dat Coke naar het buitenland is gevlucht. (AP)

Talibaan veroveren Afghaans district

kabul, 31 mei. Talibaanstrijders hebben afgelopen weekeinde na dagenlange gevechten het district Barg-e-Matal, in de oostelijke Afghaanse provincie Nuristan in handen gekregen. De lokale autoriteiten zijn gevlucht. Volgens de grenspolitie zijn duizend tot vijftienhonderd strijders vanuit de Pakistaanse tribale gebieden binnengekomen. De NAVO-missie ISAF is vandaag begonnen met luchtaanvallen op de opstandelingen. De invloed van de Talibaan in Nuristan is toegenomen sinds het Amerikaanse leger een basis heeft opgegeven waar in oktober vorig jaar acht Amerikaanse militairen omkwamen bij een bestorming door de opstandelingen. (AP)

Berisping vanwege burgerdoden

Kabul, 31 mei. Vier Amerikaanse officieren zijn berispt voor de dood van 23 burgers bij een raketaanval met een onbemand verkenningsvliegtuig in Uruzgan, in februari. Vanaf de luchtmachtbasis Chreech in Nevada, waar de vliegtuigjes bestuurd worden, identificeerden zij drie voertuigen waarin opstandelingen zouden zitten. Op basis van die informatie gaven Amerikaanse troepen op de grond opdracht tot de raketaanval. Volgens een onderzoek door het Amerikaanse leger hebben de officieren de mogelijkheid dat het niet om opstandelingen ging „genegeerd of gebagatelliseerd”. (AP)