Kort nieuws Buitenland

China wil N-Korea niet veroordelen in Veiligheidsraad

Seogwipo, 31 mei. China is op dit moment niet bereid om Zuid-Korea te steunen als het de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een veroordeling van Noord-Korea vraagt wegens de torpedering van een Zuid-Koreaans marineschip. Dat werd zaterdag duidelijk na een ontmoeting tussen de Chinese premier Wen Jiabao, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en de Japanse premier Yukio Hatoyama. Zuid-Korea zoekt naar de steun van China en Rusland, die beide vetorecht hebben in de Veiligheidsraad. Wen zei zaterdag dat de „spanningen geleidelijk moeten worden weggenomen”. Een Russische delegatie is vandaag in Seoul aangekomen om de kwestie te bespreken. (AP)

Etnische onlusten in Noord-Kosovo

Mitrovica, 31 mei. In Mitrovica, in Noord-Kosovo, is het gisteren tot rellen gekomen tussen enkele honderden etnisch Albanese en etnisch Servische inwoners van de stad. Etnische Serviërs gooiden met stenen naar etnische Albanezen toen die demonstreerden tegen lokale verkiezingen in het noordelijke deel van de stad, dat onder controle staat van etnische Serviërs. Het zuiden van Mitrovica staat onder controle van Albanese Kosovaren. Vredessoldaten van de NAVO-missie in Kosovo en politieagenten van de EU-missie dreven de relschoppers uit elkaar. Volgens waarnemers ging het om het ergste geweld sinds de onafhankelijkheid van Kosovo van Servië, in 2008. Servië erkent die onafhankelijkheid niet. (Reuters)

Partij van komiek wint in Reykjavik

Reykjavik, 31 mei. De Beste Partij heeft de gemeenteraadsverkiezingen in de IJslandse hoofdstad Reykjavik gewonnen. De partij kreeg zes van de vijftien zetels. De Onafhankelijkheidspartij, traditioneel de grootste in IJsland, behaalde 5 zetels. De Beste Partij won met programmapunten als ‘een ijsbeer in de IJslandse dierentuin’, ‘een drugsvrij parlement’ en ‘wat maar werkt’. Volgens de partijleider, komiek Jon Gnarr, moet de Beste Partij nu snel een goede partijstructuur opbouwen en het publiek duidelijk maken wat de voordelen zijn van het ‘anarcho-surrealisme’. Analisten zien de winst van Gnarr vooral als een afrekening met de oude politieke elite in het land. (BBC)

Overwinning voor partij Saakasjvili

Door onze correspondent

Moskou, 31 mei. In de gemeenteraadsverkiezingen in Georgië heeft regeringspartij Verenigde Democratische Beweging (VDB) gisteren een grote overwinning behaald. Het waren de eerste verkiezingen sinds de oorlog met Rusland van 2008. De overwinning van de partij, die op grond van de reeds getelde stemmen 70 procent heeft behaald, wordt gezien als een belangrijke steun van de Georgische bevolking voor president Michail Saakasjvili. In de Georgische hoofdstad Tbilisi werd voor het eerst rechtstreeks de burgemeester gekozen. Volgens een peiling heeft de zittende burgemeester van die stad, Gigi Oegoelava van de VDB, 61 procent van de stemmen gewonnen en blijft hij in functie.

Drugschef camorra in Madrid gepakt

Madrid, 31 mei. De Spaanse politie heeft zaterdag de man aangehouden die zij bestempelt als de belangrijkste drugshandelaar van de camorra, de Napolitaanse maffia: Pasquale Claudio Locatelli (58). Hij wist 21 jaar geleden te ontsnappen uit de gevangenis in Grasse, in het zuidoosten van Frankrijk, en zou sindsdien zijn uitgegroeid tot cruciale verbindingsman tussen Colombiaanse cocaïneleveranciers, Noord-Afrikaanse drugshandelaren en Europese afnemers. Hij werd op de luchthaven van Madrid gearresteerd toen hij zijn zoon opwachtte van een vlucht uit Italië. Hij had een vals paspoort bij zich. (Reuters)

Waterpeil van de Oder blijft ‘kritiek’

Door onze correspondent

Berlijn, 31 mei. Het peil van de Oder, de Duits-Poolse grensrivier, is iets gezakt na de sterke stijging van de afgelopen dagen, maar de situatie blijft volgens de autoriteiten „onveranderd kritiek”. De dijken worden door het hoge water en de aanhoudende regenval „extreem belast”. Schades worden met zandzakken gerepareerd. In Slubice, de Poolse buurstad van Frankfurt-Oder, zijn woonwijken geëvacueerd. Aan Duitse kant is land gecontroleerd onder water gezet om de rivier ruimte te geven. Het water heeft nog net niet de recordstand van 1997 bereikt, toen een overstroming van de Oder een miljoenenschade aanrichtte.