Kort nieuws Binnenland

Tekort van Utrecht blijkt groter door bouwprojecten

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 31 mei. Het tekort van de gemeente Utrecht in 2009 was veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. B en W kampen met een tekort van 51 miljoen euro, mede veroorzaakt door teleurstellende resultaten bij de nieuwbouwprojecten Leidsche Rijn en het Stationsgebied. Dit maakte wethouder Mirjam de Rijk (financiën, GroenLinks) vanmorgen bekend bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2010. De gemeente, die ook rekening moet houden met een kleinere jaarlijkse bijdrage van het Rijk, gaat bezuinigen op de grondexploitatie en op het ambtenarenbestand. Volgens wethouder De Rijk heeft het college (GL, D66 en PvdA) nog voldoende geld om te investeren in milieu, onderwijs en krachtwijken.

Gevangenisoproer op Curaçao

Willemstad, 31 mei. In de Bon Futurogevangenis op Curaçao zijn gisteren honderden gedetineerden in opstand gekomen. Volgens de Antilliaanse minister van Justitie, Magali Jacoba, is de situatie weer onder controle. De gevangenen waren boos over een ‘schoonmaakactie’ om naar binnen gesmokkelde wapens, drugs en telefoons in beslag te nemen. Honderden gedetineerden weigerden uit protest terug te keren naar hun cellen. Zij probeerden op de daken te klimmen. Om de gevangenen terug te dringen is in de lucht geschoten. Gedetineerden bezetten een kantoor en staken het in brand. (ANP)

Twee militairen in Uruzgan gewond

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 31 mei. Twee Nederlandse militairen zijn gisteren gewond geraakt toen een bermbom ontplofte in Uruzgan. De aanslag gebeurde rond half 7 lokale tijd tijdens een reguliere patrouille ten noorden van Deh Rawod. De gewonden zijn per helikopter naar het veldhospitaal op de basis in Tarin Kowt overgebracht. De militairen, die deel uitmaken van de Taskforce Uruzgan, hebben zelf hun familie kunnen informeren.

Rust weergekeerd in Utrechtse wijk

Utrecht, 31 mei. In de Utrechtse wijk Ondiep is de politie vandaag gestopt met het handhaven van het groepsverbod dat was ingesteld op het Boerhaaveplein. Dat meldde de gemeente Utrecht vandaag. Na ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag besloot de gemeente vrijdag tot het instellen van het verbod. De politie hield 21 mensen aan voor onder meer het stichten van brandjes en het gooien van spullen naar de politie. (ANP)

Vliegtuigbommen in Bakel geruimd

Bakel, 31 mei. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft gisteren negen Engelse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog in het Brabantse Bakel geruimd. De duizendponders werden tijdens onderzoek op een locatie voor een nieuwbouwwijk aangetroffen. Binnen een straal van 200 meter rond de explosieven moesten enkele honderden bewoners tijdelijk geëvacueerd worden. (ANP)

Burgemeester Koetje overleden

Hoogeveen, 31 mei. Burgemeester Helmer Koetje (57) van de gemeente Hoogeveen in Drenthe is afgelopen nacht in zijn woonplaats Vroomshoop overleden. Dit heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Koetje (CDA) werd 1 juli 2009 burgemeester van Hoogeveen. Kort na zijn aanstelling werd bij hem longkanker geconstateerd. Koetje was vanaf 2001 voorzitter van de omroep IKON. Ook was hij van 1994 tot 2001 voorzitter van het Commissariaat voor de Media. (ANP)

KNMI: mei zeer koele maand

De Bilt, 31 mei. Mei 2010 is op de negende plaats in de rij van koelste meimaanden sinds 1901 terechtgekomen. In De Bilt werd dit jaar een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden Celsius gemeten, tegen een langjarig gemiddelde van 12,7. Op de eerste plaats in deze rij staat mei 1901 met een gemiddelde temperatuur van 9,4 graden. Dat heeft weerinstituut KNMI vandaag laten weten. (ANP)