Job Cohen waarschuwt voor flirt VVD en PVV

PvdA-leider Job Cohen vindt het onbegrijpelijk dat de VVD open lijkt te staan voor een coalitie met de PVV. Als die partijen met het CDA een kabinet zouden gaan vormen, zal dat leiden tot een tweedeling in de samenleving en dat kan volgens hem ook gevolgen hebben voor de positie van Nederland in Europa. Cohen zei dit zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem „schuurt de PVV tegen de rechtsstaat aan”. Het gemak waarmee VVD-lijsttrekker Mark Rutte zegt dat samenwerken met de PVV een mogelijkheid is, vindt hij daarom „onbegrijpelijk”. Rutte en PVV-lijsttrekker Geert Wilders wijzen de kritiek van de hand. Rutte zei zondag dat er geen sprake is van een „flirt” tussen hem en Wilders. Hij bekritiseerde Cohen, die de ‘boel bij elkaar wil houden’, maar Wilders wegzet. „Dat ga ik niet doen.” Als je partijen nu zo „moreel afserveert”, zijn er straks geen aanknopingspunten meer om het nog eens te worden, aldus de VVD-leider. Wilders was een stuk harder. „Ik vind dit een hele schandalige opmerking en een belediging van de PVV en de kiezer. Een hele foute opmerking van een foute man. Als er iemand een gevaar is voor de rechtsstaat is het Cohen wel. Hij wil criminelen alleen hun gymschoenen afpakken. Dit is bangmakerij van Cohen.” (ANP)