Internationaal kort

Malawiaans homostel weer vrij na presidentieel pardon

BLANTYRE. Een homoseksueel stel, dat in Malawi was veroordeeld tot 14 jaar cel, is zaterdagnacht vrijgelaten na een pardon van president Bingu wa Mutharika. Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza werden gearresteerd nadat zij een groot verlovingsfeest hadden gegeven. Het pardon komt tijdens een bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan Malawi. Nadat president Mutharika zijn pardon „enkel op humanitaire gronden” had gegeven, benadrukte hij dat homoseksualiteit illegaal blijft in het conservatieve Afrikaanse land. (AP, BBC)

Sociaal-democraten uit Japanse regering

Tokio. De sociaal-democraten stapten gisteren uit de coalitie omdat premier Yukio Hatoyama zijn belofte om de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland Okinawa te sluiten niet heeft gehouden. Omdat het om een kleine regeringspartij gaat, kan de Japanse regering wellicht aanblijven. Premier Hatoyama heeft er bij Fukushima’s partij op aangedrongen om in de coalitie te blijven. Het vertrek van de sociaal-democraten is een nieuwe klap voor Hatoyama, die eerder dit weekend al een sociaal- democratische minister ontsloeg omdat die kritiek had geleverd op het openblijven van de Amerikaanse luchtmachtbasis en het akkoord weigerde te tekenen. Zelfstandiger opereren ten opzichte van de VS was een van de kernpunten van de regering. (AP)

Rechts wint verkiezingen Tsjechië

Warschau. Tsjechië staat op het punt een centrum-rechtse regering te vormen na de verkiezingen dit weekend. De drie centrum-rechtse partijen boekten een verassende overwinning op links. Centrum-rechts beloofde fikse bezuinigingen door te voeren om een schuldencrisis zoals in Griekenland te voorkomen. De partijleiders bezoeken vandaag president Vaclav Klaus, die een minister-president aanwijst. (Reuters)

Partij van komiek de grootste in Reykjavik

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De partij Besti Flokkurinn (Beste Partij) heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Reykjavik gewonnen. De nieuwkomer in de IJslandse politiek, opgericht door de bekende komiek Jon Gnarr, behaalde gisteren tijdens gemeenteraadsverkiezingen 34,7 procent van de stemmen. Dat is goed voor zes van de vijftien zetels in de gemeenteraad van de hoofdstad van IJsland. De Beste Partij heeft burleske programmapunten, zoals een Disneyland op de plek van de luchthaven en een drugsvrij parlement vanaf 2020. Gnarr wil afrekenen met de bestaande partijen die volgens hem IJsland tot aan de rand van de afgrond hebben gebracht.