Insulinemaker geeft Grieken geen korting

De Deense producent van medicijnen Novo Nordisk weigert te gehoorzamen aan een bevel van de Griekse regering aan farmaceutische bedrijven om hun prijzen met een kwart te verlagen. Het concern, ’s werelds grootste producent van insuline tegen suikerziekte, is gestopt met de leverantie van de nieuwste vormen van het geneesmiddel aan Griekenland.

Dat heeft een woordvoerder van Novo Nordisk laten weten. „Een prijsverlaging van 25 procent stelt ons niet in staat op rendabele manier zaken te doen in Griekenland”, verklaarde hij. De reductie met een kwart zou prijzen in Griekenland verlagen tot een niveau „ver onder wat andere Europese landen betalen”.

Prijzen van geneesmiddelen staan onder druk bij de pogingen van Europese landen om hun begrotingstekorten te bedwingen. Griekenland, dat sterk moet bezuinigen op uitgaven aan ziektekosten, wil de sterkste prijsverlagingen doorvoeren. Farmaceutische bedrijven vrezen echter dat prijsverlagingen in Griekenland kunnen leiden tot soortgelijke reducties op andere markten.

Novo Nordisk heeft verklaard dat het zijn nieuwste insulineproductenniet voor de gereduceerde prijzen levert, omdat het in dat geval „met verlies zou moeten verkopen”.

De stap is zwaar bekritiseerd. De Griekse vereniging van suikerziektepatiënten sprak van „een grove schending van de sociale verantwoordelijkheid van een onderneming”. Meer dan 50.000 Griekse suikerziektepatiënten gebruiken insuline van Novo Nordisk. Om te voorkomen dat zij zonder medicijnen komen te zitten, levert Novo Nordisk wel oudere vormen van insuline tegen gereduceerde prijs, zoals flacons van tien milliliter. (Reuters)