Gratie voor homopaar in Malawi

Een homoseksueel paar in Malawi dat veroordeeld was voor sodomie, heeft zaterdag gratie gekregen van president Bingu wa Mutharika.

De aankondiging van Mutharika volgde op een speciaal bezoek aan Malawi van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Malawi kreeg veel kritiek te verduren nadat een rechter anderhalve week geleden Steven Monjeza (26) en Tiwonge Chimbalanga (20) veroordeelde tot veertien jaar celstraf en dwangarbeid. De mannen werden in december gearresteerd nadat zij zich publiekelijk hadden verloofd.

President Mutharika zei na zijn ontmoeting met Ban Ki-moon dat hij de gratie verleende „louter op humanitaire gronden”. Mutharika zei dat „wat deze jongens doen, verkeerd is, totaal verkeerd”. Een minister zei dat Monjeza en Chimbalanga opnieuw gearresteerd kunnen worden als ze „doorgaan met wat ze deden”.

Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen strafbaar. (AP)