'Ga Dom herbouwen'

Het in 1674 door een zware storm verwoeste middenschip van de Domkerk moet worden herbouwd. Dit vindt de Utrechtse restauratiearchitect Leo Wevers, die zijn plan woensdag presenteert in de Michaëlskapel van de Domtoren, met ruim 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland.

De herbouw van het middenschip van de middeleeuwse (gotische) Domkerk moet in 2013 beginnen en wordt – als het aan de architect ligt – volgens het principe slow building gebouwd. Wevers: „Het is een generatieoverstijgend project. Educatie en cultuurtoerisme zijn belangrijker dan het eindresultaat”, verwijst hij naar de Sagrada Familia in Barcelona. Deze kerk van architect Gaudí, na de bouwstart in 1882 nog altijd niet af, trekt jaarlijks een miljoen kijkers. De Domkerk zonder middenschip trekt jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers. Wevers: „Wij rekenen zeven jaar na de bouwstart op 100.000 extra bezoekers per jaar. Maar eerst willen we startkapitaal van aandeelhouders, geen subsidiegeld.”

Bram Schriever, voorzitter van de kerkenraad van de Dom, reageert afwijzend. „Wie zit te wachten op een nieuwe toren van Babel? Het is een stap terug in de tijd. We moeten vooruitkijken.”

    • Jaap Bloembergen