Er valt wat te kiezen in Nederland

Veel aandacht voor klimaat en milieu is er niet in de verkiezingscampagne. Natuurlijk roepen partijen waarvan je dat kunt verwachten dat Nederland ‘duurzamer’ moet worden, terwijl anderen hameren op afschaffing van het woud aan onheldere subsidies op milieuvriendelijke stroom. Maar de verschillen tussen de programma’s leiden niet tot hevige debatten. Dat is misschien ook wel

De Giro over de Zeeuwse deltawerken (Foto Reuters)De Giro over de Zeeuwse deltawerken (Foto Reuters)

Veel aandacht voor klimaat en milieu is er niet in de verkiezingscampagne. Natuurlijk roepen partijen waarvan je dat kunt verwachten dat Nederland ‘duurzamer’ moet worden, terwijl anderen hameren op afschaffing van het woud aan onheldere subsidies op milieuvriendelijke stroom. Maar de verschillen tussen de programma’s leiden niet tot hevige debatten.

Dat is misschien ook wel logisch, want opiniepeilers hebben ontdekt dat milieu en klimaat voor veel kiezers veel minder belangrijk zijn dat de economische crisis. Maar dat er grote verschillen zijn in de milieuparagrafen van van de partijen blijkt wel als je twee (niet geheel willekeurig gekozen) alinea’s uit de Nederlandse verkiezingsprogramma’s achter elkaar zet.

Wie durft er nog te beweren dat er niets te kiezen valt in juni:

De mens kan de temperatuur op aarde niet een paar graden warmer of kouder zetten. Bovendien daalt de mondiale temperatuur al sinds 1998. Ondertussen grijpen socialisten de klimaattheorieën aan om te doen wat ze altijd willen: hogere belastingen, schuldgevoel en veel regels. […]We moeten stoppen met paniek over de opwarming van de aarde en stoppen met het geven van geld aan een onbewezen klimaathype.

Als het klimaat echt op hol slaat en de natuur is uitgeput, dan is de mensheid pas echt duur uit. Dan jagen voedseltekorten, watergebrek en onbewoonbare kuststreken miljoenen mensen op de vlucht. Hoe hoog we de dijken ook maken, de klimaatcrisis gaat aan ons land niet voorbij.

Tussen deze extremen bewegen zich de verschillende standpunten. Ze zijn inmiddels door diverse energie- en klimaatwatchers goed in beeld gebracht. Hier bijvoorbeeld een relatief neutrale beschrijving van de partijvisies, en hier een betoog waarin iets meer analyse te vinden is. Dan valt ineens de op zijn minst schijnbare tegenspraak op dat de VVD steun wil geven aan innovatie op het gebied van duurzame energie, maar tegelijkertijd de subsidie voor nieuwe technieken wil afschaffen.

Het beste overzicht krijgt de kiezer door de programma’s zelf te lezen, of eventueel de ‘doorrekening’ van het CPB en in het bijzonder het Planbureau voor de Leefomgeving, dat speciaal heeft gekeken naar de energie- en milieuplannen. Opvallend is dat volgens het PBL zowel de VVD als de PVV niet voldoen aan de Europese eisen voor klimaatbeleid.

Wie liever hapklare brokken heeft kan de groene stemwijzer invullen of een overzicht krijgen van de visie van de partijen op een aantal stellingen die met milieu en klimaat te maken hebben.

    • Paul Luttikhuis