Elke komkommer in plastic

Laatst, soms kan het niet anders, weer eens groenten gekocht in de supermarkt. Soms denk je ineens: is die weerzin tegen de supermarktgroente ook niet gewoon een opinion chic? Dat we elkaar allemaal nazeggen dat ze daar onrijpe spullen verkopen, smakeloze spullen ook?

Een beetje is dat natuurlijk wel zo, de groenten van de markt smaken gemiddeld echt niet beter dan de groenten van AH, Jumbo, Plus en wat heb je nog meer. En het is ook niet zo dat alles op de markt verser is, het komt ook gerust voor dat de preien er gelig blad hebben of dat de marktkoopman de spitskooltjes wel erg slank heeft gemaakt in zijn ijver om overleden blad te verwijderen. De supermarktkruiden zijn altijd kleine bosjes, maar die op de markt zijn weer vaak al tegen het verwelken aan (hoewel licht verwelkt geen enkel probleem is: kruiden meteen thuis goed onder de koude kraan afspoelen, uitslaan en in een plastic zak in de groentenla leggen. Binnen de kortste keren zijn ze weer stralend en dat blijven ze zo ook behoorlijk lang.)

Nu, hoe dan ook, het groenten kopen in de supermarkt was weer eens heel leerzaam om de macht van de verpakkingsindustrie tot je door te laten dringen. Hoe krijgen ze het voor elkaar om overal tussen te gaan zitten met hun plastic huidjes? Waar is het goed voor om elke aubergine in een strak plastic jumpsuit te hijsen, sinds wanneer worden komkommers onwel als ze niet ingesnoerd zijn in plastic folie (dat je er ook nog eens met geen mogelijkheid vanaf krijgt)? Als je je groenten eindelijk hebt uitgepakt, ligt je hele aanrecht vol plastic, je ergernisniveau is tot onrustbarende hoogte gestegen, en het ergste van alles is dat je voor al deze ongemakken ook nog flink geld hebt neergeteld, want die verpakkingsjongens doen hun werk niet gratis. De twee puntpaprika’s in een zakje die in de supermarkt 2 euro kostten, zag ik kort daarna op de markt voor 50 cent. Aanbieding, dat wel, maar zonder aanbieding waren ze twee voor één euro, dat is dan toch altijd nog de helft goedkoper.

Zou er een zinvolle actie tegen de verpakkingsindustrie te voeren zijn? Een actie die bewerkstelligt dat de groenten weer bloot verhandeld worden? Of zijn we gaan geloven, je weet het niet, mensen geloven de gekste dingen, dat het krankzinnig onhygiënisch is om een aubergine zonder plastic aan te schaffen?

Ga voorlopig vooral naar de markt en koop daar voor  bijna niets de ingrediënten voor de beste groene salade ter wereld. (Terwijl ik dit schrijf schieten me ineens bakken vol heerlijk geurende groene salades te binnen, dus het is misschien een beetje bluf.) Deze is geurig, kruidig, en onweerstaanbaar. Als je niet oppast eet je per twee personen een hele krop romaine ofwel bindsla op. Die sla is er wel het meest geschikt voor (sommige supermarkten hebben ‘m ook): van die lange bladeren met een stevige en knapperige nerf.

De lekkerste groene sla ter wereld (voor 4 personen)

  • 1 flinke krop romaine sla
  • 1 bosje dille
  • bosje lente-uitjes met groen
  • 2 takjes munt
  • sap van een halve citroen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie

Snijd de de sla in dunne sliertjes. Hak de dille (wees royaal) fijn met de munt en de bosuitjes. Bestrooi de sla met zout en meng de fijngehakte kruiden er goed door. Meng citroensap, azijn en olie (ja in deze onwaarschijnlijke verhouding, met meer zuur dan olie) en hussel die ook goed door de sla. Verrijk eventueel met plakjes komkommer, kalamata-olijven, ingelegde pepers en/of stukjes fèta.

    • Marjoleine de Vos