Een gedrogeerde racefiets

De Italiaanse krant L’Avvenire is op 20 mei begonnen met het aandraaien van de geruchtenmachine, maar verder is het zo’n roddel die zich nog voornamelijk via internet verspreidt. Zij het in het tempo waarmee sprinkhanen een boerenland kunnen leegvreten.

Vertel het dus nog niet verder, maar Fabian Cancellara heeft misschien af en toe stiekem een motortje in zijn racefiets verstopt.

De 29-jarige Zwitser heeft dit jaar op magistrale wijze zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix gewonnen. Of, om het grootste superlatief te gebruiken dat de Belgen voor zulke prestaties in hun vocabulaire hebben: op Merckxiaanse manier.

Maar was hier sprake van een gedrogeerde racefiets? Zulke fietsen bestaan, weet Davide Cassani, oud-wielrenner en commentator bij de Italiaanse omroep RAI. Hij heeft er een ‘in handen gekregen’, zoals de journalistieke term luidt als er niet bij mag worden verteld hoe dat precies is gebeurd.

Cassani moet niet worden onderschat, want hij heeft ervoor gezorgd dat Michael Rasmussen uit het peloton is verwijderd door te onthullen dat de Deen in 2007 had gelogen over zijn whereabouts.

En Cassani heeft de fiets op tv laten zien. Het komt erop neer dat in een stang een soort motortje zit gemonteerd dat via een knopje in het stuur kan worden aangedreven en op een batterij loopt. „Met zo’n fiets kan ik de Giro winnen”, vertelt de 50-jarige Cassani erbij.

Website dewielersite.net heeft er een filmpje aan toegevoegd waarin de twee beslissende demarrages te zien zijn die Cancellara plaatste in de twee grote voorjaarsklassiekers die hij won. Zonder zijn billen op te tillen fietst hij van zijn concurrenten weg. Herhaalde detailopnamen laten bewegingen van zijn hand aan het stuur zien: drukt hij soms op een knopje?

Het is een gerucht. Of is het het begin van zo’n verrukkelijk wielerschandaal, waarbij de beschuldigingen van Floyd Landis aan het adres van Lance Armstrong over mensendoping tot een hopeloos ouderwets praatje verstommen?

john kroon

    • John Kroon