Duitsland kan weer glimlachen na zege van Lena

Duitsland is Griekenland en de crisis even vergeten. Zangeres Lena werd groots onthaald nadat ze zaterdag op het Songfestival als eerste eindigde.

German singer Lena Mayer-Landrut smiles following her arrival at Hanover airport, May 30, 2010. Nineteen-year-old Lena, the second German winner of Eurovision, won the 55th Eurovision song contest with the British-styled pop number "Satellite" on Saturday, beating 24 other contestants in one of Europe's most watched TV programmes. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT) REUTERS

Duitsland heeft een nieuwe heldin. Ze heet Lena, is negentien en heeft zaterdag het Eurovisie Songfestival gewonnen.

Lena Meyer-Landrut uit Hannover heeft de sombere stemming van de natie, getekend door de schuldencrisis en politiek gehakketak, in een klap doen omslaan. Alle Duitse media zijn gisteren en vandaag gretig ingegaan op „het Lena-gevoel”, een mix van jeugdig optimisme en vrolijk-brutale overmoed. Haar stem is vlak, haar liedje hooguit aardig, maar wat Lena aan muzikaliteit tekortkomt, wordt ruimschoots gecompenseerd door haar spontaniteit en naturel. „Het is een beetje veel allemaal voor zo’n klein Lena-hoofdje”, zei ze zaterdagnacht, nadat ze met overmacht had gewonnen. En ze lachte ontwapenend.

„Lena, wir lieben dich” – we houden van je, kopt boulevardkrant Bild vandaag, en besteedt behalve z’n omslag nog drie pagina’s aan dit nieuwe Duitse popfenomeen. Maar ook de kwaliteitspers komt woorden tekort voor Lena en haar hit Satellite, een in het Engels gezongen meezinger over de liefde. Gisteren arriveerde Lena in haar geboortestad Hannover, waar duizenden mensen haar opwachtten en journalisten uit het hele land om een quote bedelden.

Lena is gevat en denkt niet aan morgen, zoals het bij haar leeftijd hoort. Zaterdagnacht werd haar gevraagd of ze een internationale carrière ambieert. Maar Lena zei: „Ik ben niet zo’n plannenmaker. We gaan nu feestvieren.” Een verslaggever vroeg naar haar eindexamen. Verbazing. „Waarom vraagt u mij nu naar m’n examen?”

Lena Meyer-Landrut is de kleindochter van de tamelijk bekende Duitse diplomaat Andreas Meyer-Landrut, een Ruslandkenner die in de jaren tachtig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken was. Lena’s vader is basgitarist van de Duitse rockband Fairytale.

Duitsland, het grootste land van Europa, heeft jarenlang door rare liedjes en ondermaatse kandidaten geen rol van betekenis gespeeld op het Songfestival. Het laatste grote succes was Nicole Hohloch, die in 1982 met Ein bisschen Frieden won.

Lena werd ontdekt door de Duitse entertainer, tv-presentator en muziekproducent Stefan Raab, toen ze afgelopen najaar meedeed aan een castingshow voor het Songfestival. Raab is nog steeds haar mentor. Zaterdag zei hij dat zijn pupil sowieso zou hebben gewonnen, met welk lied dan ook.

Publieke omroep ARD is met een recordaantal kijkers van bijna vijftien miljoen de andere winnaar. Lena’s razendsnelle opkomst laat ook op het web sporen achter. De afgelopen twee dagen werden op YouTube Lena-video’s meer dan twintig miljoen keer bekeken. Volgend jaar wil Lena haar titel in Duitsland verdedigen. Verschillende steden hebben zich al als uitzendoord gemeld. Iedereen wil Lena hebben en delen in dit succes.

In Nederland keken 1,25 miljoen mensen naar het Songfestival en zagen Turkije en Roemenië ver achter Duitland als tweede en derde eindigen. Nederland viel donderdag in de halve finale af. Zaterdag werd bekend dat Sieneke met Sha-la-lie als veertiende van zeventien kandidaten was geëindigd.

    • Joost van der Vaart