Dingen die lekker zijn

Er kwamen nogal wat nationale keukens langs de laatste tijd. We kookten twee weken Indiaas, een week Spaans en vrijwel meteen daar achteraan twee weken Grieks. Intussen ben ik vooruitlopend op het WK alvast aan het studeren op de Zuid-Afrikaanse keuken, ga ik binnenkort nog op culinaire ontdekkingsreis naar Noord-Portugal, en moet de zomervakantie, met alle vakantiegerechten van dien, nog beginnen.

Hoogste tijd voor een heel ander thema, dacht ik zo. Laten we het komende week gewoon eens hebben over dingen die lekker zijn. En dan bedoel ik dingen die lekker zijn, maar niet per se verantwoord. Zoetigheid. Taart. IJs. Koek. We koken in deze rubriek al zo vaak gezond. Het mag ook wel eens wat minder verstandig.

Vandaag een recept voor aangenaam kleverige, zoete repen met citroen, pistachenootjes, amandelen, pompoenzaden en dadels. De repen hebben wel wat weg van flapjacks, een Engelse kindertraktatie gemaakt van havervlokken en rozijnen.

In plaats van haver gaan hier rijst- of gierstvlokken in, wat de repen overigens meteen glutenvrij maakt. De flapjack-rozijnen hebben de vorm van dadels aangenomen. De pistachenootjes, amandelen, cornflakes en zaden zorgen voor een fijne crunch.

Zowel rijst- als gierstvlokken zijn te koop bij natuurvoedingswinkels. Zoete gecondenseerde melk staat, zo ontdekte ik onlangs nadat ik erover geschreven had in deze kolom, bij de houdbare melk in het supermarktschap.

Voor ongeveer 20 stuks:

1 (onbespoten) citroen

75 gram dadels

150 gram rijstvlokken (of gierstvlokken)

100 gram blonde basterdsuiker

40 gram cornflakes

75 gram amandelschaafsel

75 gram ongezouten pistachenootjes

25 gram pompoenzaden (of zonnebloemzaden)

1 blik (400 ml) gesuikerde gecondenseerde melk

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kwast een bakvorm van ongeveer 18 x 28 centimeter dun in met een neutrale, plantaardige olie. Boen de citroen goed schoon onder stromend water en rasp met behulp van een fijne rasp de gele schil eraf. Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes (zo groot als een rozijn). Doe de vlokken, de suiker, de cornflakes (als je 100 procent glutenvrije koeken wilt, moet je ook speciale, glutenvrije cornflakes gebruiken), het amandelschaafsel, de pistachenootjes, de zaden, de dadels, de geraspte citroenschil en een minisnufje zout in een kom en schep door elkaar. Voeg de gecondenseerde melk toe en meng nogmaals goed. Stort het mengsel in de bakvorm. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de koek ongeveer 20 minuten tot hij heel licht begint te kleuren. Haal uit de oven en laat de koek volledig afkoelen. Als hij ook na afkoeling nog niet helemaal stijf aanvoelt, zet hem dan even (in de vorm) in de koelkast. Snijd de koek in repen. Wikkel ze eventueel in vetvrij papier, zodat je ze mee kunt nemen. Bewaar wat je niet meteen opeet in een goed afgesloten trommel.

Post jouw beste zoete recepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een Thaise groene curry.

    • Janneke Vreugdenhil