‘Demonstraties helpen regering’

http://www.youtube.com/watch?v=upBA2ijqxV8&feature=player_embedded#!Tijdens de viering van de verjaardag van Sint-Petersburg, afgelopen weekend, zat premier Poetin aan tafel met de lokale intelligentsia van zijn geboortestad. Een zeldzame gebeurtenis, omdat die intelligentsia Poetin altijd zwaar kritiseert. Ook dit keer was die kritiek niet mals. De opvallendste kwam van de kant van beroemde rockzanger Joeri Sjevtsjoek, die onlangs tijdens een popconcert al zijn ongenoegen over de onvrijheid en repressie in zijn land uitte en veel bijval kreeg.Sjevtsjoek stond op van tafel om een vraag te stellen, maar Poetin herkende hem eerst niet. ,,Wie bent u”, vroeg de premier. ,,Joera Sjevtsjoek, een musicus”, zei de zanger. Vervolgens vertelde hij te zijn gebeld door een assistent van Poetin, die hem een half uur lang verzocht om ,,niet al te scherpe vragen” aan de premier te stellen. Poetin ontkende dat dit telefoontje door zijn staf was gedaan en noemde het een provocatie.

Sjevtsjoek zei nu tegen Poetin dat de autoriteiten in Sint-Petersburg en Moskou herhaaldelijk mensenrechtenactivisten en oppositiepartijen verbieden om te betogen voor het recht op bijeenkomst, zoals dat gegarandeerd wordt in artikel 31 van de grondwet. Die betogingen worden altijd gehouden op de 31ste dag van de maand, zoals vandaag. Volgens Sjevtsjoek neemt het aantal demonstrerende burgers met de dag toe uit onvrede over de economische en politieke situatie.

Toen hij aan Poetin vroeg of hij plannen had voor ,,een serieuze, oprechte en eerlijke liberalisering en democratisering van ons land, zodat staatsorganisaties ons niet onderdrukken en we op straat niet meer bang hoeven te zijn voor de politie”, antwoordde de premier onverwacht dat hij juist een voorstander van burgerprotest is, omdat dit de regering helpt erachter te komen waar ze aandacht aan moet schenken. De regering zou de demonstranten juist dankbaar moeten zijn voor hun acties, aldus Poetin. Demonstranten moesten er wel voor zorgen dat ze andere mensen niet hinderen.

Die woorden voedden meteen de hoop dat vanavond, als in het centrum van Moskou weer voor grondwetsartikel 31 wordt gedemonstreerd, de politie wat minder hardhandig optreedt. Totdat Poetins woordvoerder in actie kwam en zei dat de woorden van de premier niet als een vrijbrief om te protesteren moesten worden opgevat. Vanavond wordt het dus een interessante bijeenkomst op het Triomfplein.

    • Michel Krielaars