boekberichten

Onderzoek naar man die 10.000 versregels kan reciteren

Hadden de ouderwetse docenten dan toch gelijk? Staat uit-het-hoofd-leren gelijk met begrijpen? Het wetenschappelijke tijdschrift Memory heeft de man vorige maand onderzocht die Paradise Lost in zijn geheel kan reciteren: ruim 10.000 versregels. Deze prestatie is weliswaar uniek, maar niet bovenmenselijk, zo bleek. De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie: ‘Hij moet het gedicht zeer grondig hebben geanalyseerd, zowel wat structuur als betekenis betreft’, want ‘dit soort geheugen ontstaat niet spontaan, daar moet je voor werken.’

Leids museum koopt laatste doek Wolkers

Het museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van schrijver-kunstenaar Jan Wolkers aangeschaft, zo meldt AFP. Het monochrome werk staat bekend als ‘het grote gele doek’, en werd afgewerkt vlak voor zijn dood in 2007.

Het moest ‘stralen’, aldus Wolkers en de herfstbladeren van de tulpenboom naast zijn atelier op Texel vormden de inspiratie voor de goudgele kleur. Hij had voor die boom ooit een stekje meegenomen uit de Hortus Botanicus in Leiden, aldus het museum.

De Lakenhal spreekt van ‘een apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar’. Weduwe Karina Wolkers droeg het doek zaterdag officieel over aan het museum.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl.