Benno L. snapt niet waarom hij zo ver ging

Benno L. maakte jarenlang foto’s en filmopnamen van gehandicapte meisjes die hij misbruikte. Daarom staat hij nu terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

Hij huilt. „Ik heb nooit een kind willen verkrachten”, zegt hij tegen de rechter.

Vanochtend is het proces tegen de Bossche zwemleraar Benno L. begonnen. Hij wordt verdacht van misbruik van 57 gehandicapte meisjes. Het vond plaats in en rond vier zwembaden in de regio Den Bosch. In drie gevallen is volgens justitie sprake van „poging tot verkrachting”.

De rechtbank neemt vandaag, morgen en vrijdag tot in detail de 45 feiten door die Benno L. ten laste worden gelegd.

L., al achttien jaar zwemleraar, werd op 8 juni 2009 door de politie aangehouden. Bij huiszoeking werden vijf computers, acht harde schijven, zestien geheugenkaarten en tien camera’s in beslag genomen. De recherche vond hierop tienduizenden beelden van bijna honderd meisjes, en van ontuchtige handelingen. In het proces tegen Benno L. komt het bewijs hoofdzakelijk van de filmpjes en foto’s die de zwemleraar zelf heeft gemaakt.

De rechter bespreekt, nadat hij de zitting om tien uur heeft geopend, als eerste de beelden waarop L. en Deborah te zien zijn. Deborah, nu zeventien jaar oud, heeft het syndroom van Down en een IQ van 34. De rechter beschrijft hoe Benno L. zijn slappe penis tegen haar ontblote schaamstreek drukte.

„Dat heb ik gedaan, ja”, bekent de verdachte. „Maar ik werd nooit opgewonden van dit soort handelingen.”

„Wat vindt u er nou van dat u zoiets deed”, vraagt de rechter.

Benno L. antwoordt: „Het had nooit mogen gebeuren. Ik schaam me er heel erg voor.”

De verdachte kampt met erectieproblemen, vertelt hij. Hij verzamelde filmpjes als dat met Deborah, om thuis achter de computer een erectie te monteren op de plek van zijn slappe penis. Dat wond hem wel op.

Sinds 1996 maakte Benno L. al stiekem filmpjes van meisjes onder de douche, werd vanmorgen duidelijk. Pas nadat zijn kleinzoon begin 2008 in zijn zwemles verdronk, ging hij verder. „Het ging slecht met me. Ik ben heel raar gaan doen. Ik snap zelf niet goed waarom ik zo ver kon gaan.”

L. verrichtte alleen ontuchtige handelingen bij gehandicapte meisjes. Hij had het idee dat zij er niets van merkten, zegt hij.

Dat verwondert officier van justitie Maartje Gorter. „Van Deborah zijn in totaal vijftien video’s en 216 foto’s. Op één van die foto’s stopt u uw tong in haar mond. Zoiets merkt ze toch.”

Benno L. hakkelt. „Ik me niet herinneren dat ik zoiets heb gedaan.”

Wat waren de gevolgen voor Deborah? Dat is moeilijk vast te stellen, omdat Deborah zich moeilijk uit, zegt de rechter. In een schriftelijke verklaring heeft haar vader onder andere aangegeven dat zijn dochter regelmatig vloeide. Dat was verwonderlijk omdat zij een prikpil kreeg. Ook haar huisarts wist het niet te verklaren. Het vloeien is gestopt nadat de zwemlessen stopten. Ook zou Deborah tegen haar vader hebben verteld dat ze een geheim had met haar zwemleraar waarover ze niet mocht praten. Ze zei eens: „Buikje pijn” en „Benno stout”.

De zitting wordt geschorst. Het eerste ten laste gelegde feit is behandeld. Nog 44 te gaan deze week.

Volgende week maandag worden een psychiater, een psycholoog, een milieurapporteur en een beleidsmedewerker van de reclassering gehoord. Daarna houdt de officier van justitie op woensdag zijn requisitoir. De advocaat van Benno L. voert vrijdag zijn pleidooi. Op 2 juli doet de rechtbank uitspraak.

Letselschadeadvocaat Edgar Mulders maakte vorige week bekend dat de ouders van zeker 25 meisjes die zijn misbruikt door de Bossche zwemleraar een schadevergoeding van hem eisen. De claim behelst in totaal 67 duizend euro, twee- tot vierduizend euro per slachtoffer.

Een andere letselschadeadvocaat, Ted Gersjes, staat één slachtoffer bij. Hij eist namens haar een bedrag dat „aanzienlijk hoger ligt”.

Een van de betrokken vaders staat buiten de rechtszaal. Hij woont alle zittingen bij. Nu, tijdens de pauze, praat hij wat met andere ouders. „De uitspraak op 2 juli is het enige wat telt”, vindt hij. „Op welke veroordeling ik hoop? Dat zeg ik niet. Ik kan je wel vertellen dat de verdachte zeker in hoger beroep zal gaan. Voor het echt rond is, zijn we zo een paar jaar verder.”

De zitting wordt hervat. De rechter beschrijft een filmpje waarop te zien zou zijn dat Benno L. de elfjarige Noor probeerde te verkrachten.

    • Esther Wittenberg