BAM geeft nieuwe aandelen uit

Bouwbedrijf BAM wil 249 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. De opbrengst van de claimemissie wil het bedrijf gebruiken om de balans te versterken en deel te nemen in publiek-private projecten. Dat heeft het bouwbedrijf vandaag bekengemaakt.

BAM biedt de 96,6 miljoen nieuwe aandelen eerst aan de huidige aandeelhouders aan. Zij kunnen de nieuwe aandelen kopen voor 2,58 euro per aandeel, een korting van ongeveer 38,3 procent op de slotkoers van de aandelen van het bouwbedrijf van afgelopen vrijdag. Het bouwbedrijf heeft de claimemissie eerder dit jaar al aangekondigd.

Volgens BAM is het nodig om de balans van het bedrijf en de solvabiliteit, de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen, te versterken, Dat is belangrijk omdat opdrachtgevers daar bij aanbestedingen steeds meer naar kijken. Om projecten binnen te halen moet de balans van het bedrijf versterkt worden, aldus BAM in een toelichting op de claimemissie. Volgens het bouwbedrijf is het belangrijk om in publiek-private projecten deel te nemen om het bedrijf te laten groeien. Ook leveren die volgens BAM op korte en lange termijn werk op voor meerdere onderdelen van het bedrijf.

Net als de meeste bouwbedrijven heeft BAM veel last van de economische crisis. De winst daalde vorig jaar met 80 procent ten opzichte van 2008 tot 31 miljoen euro. De forse winstdaling kwam vooral door het verlies van de vastgoeddivisie van het bedrijf. Afgelopen kwartaal verbeterde het resultaat van BAM en werd er meer winst gemaakt dan verwacht. Wel maakte het onderdeel vastgoed nog steeds verlies.

Ook concurrenten als Heijmans hebben veel last van de slechte situatie op de vastgoedmarkt. De vraag naar koopwoningen is sinds 2008 fors gedaald. De omzet van de divisie vastgoed van Heijmans daalde vorig jaar met 43 procent in vergelijking met 2008. Vanwege de crisis schrapte Heijman vorig jaar 1.300 arbeidsplaatsen. Het bouwbedrijf kwam vorig jaar al met een claimemissie, ter waarde van 100 miljoen euro.

In reactie op de claimemissie van BAM daalde de koers van het aandeel BAM. Rond het middaguur stond het aandeel op 5,26 euro, een verlies van 1,3 procent.