Arrestaties na aanval Lahore

In de Pakistaanse stad Lahore zijn dit weekeinde zeven arrestaties verricht in verband met de aanval op twee moskeeën van de islamitische minderheid Ahmadiyah. Volgens de politie is de aanval uitgevoerd door de Pakistaanse Talibaan. Dat verklaarde een hoge functionaris na ondervraging van één van de twee gearresteerde daders, een 17-jarige jongen.

Met 93 doden was de aanval vrijdag voor zover bekend de zwaarste op de Ahmadiyah in Pakistan. De in 1889 opgerichte beweging is sinds de jaren zeventig verboden. De aanhangers – naar schatting enkele miljoenen – mogen zich officieel geen moslims noemen omdat zij hun grondlegger Mirza Ghulam Ahmad als een profeet beschouwen. Dit is strijdig met het idee dat Mohammed de laatste profeet is.

De schutter zou aan de politie verteld hebben dat de daders zijn opgeleid in Noord-Waziristan, aan de Afghaanse grens. Islamabad staat onder zware druk van de Verenigde Staten om daar een offensief te beginnen tegen de Talibaangroeperingen die het gebied gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen in Afghanistan. De politie sluit niet uit dat de Pakistaanse Talibaan hebben samengewerkt met extremistische groepen uit Punjab, de provincie waarvan Lahore de belangrijkste stad is. In Punjab vinden steeds vaker aanslagen plaats die het resultaat lijken van dergelijke allianties. (AP, Reuters)