Zelfs Bas van der Vlies at bij de illegalen - tot de politie kwam

Stijn Bronzwaer

Dat er elke dinsdagavond illegalen kookten in het Utrechtse café Averechts, was geen geheim. Alles stond op de site. Gemeenteraadsleden kwamen er eten. Vertrekkend SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies werd er zelfs gesignaleerd.

Stichting STIL bedacht het initiatief. Averechts werd op dinsdagen omgedoopt in ‘restaurant Grenzeloos’ – met als doel illegalen en Nederlanders met elkaar in contact te brengen. Illegalen deden de boodschappen en kookten iets uit het land van herkomst. Het geld ging naar een goed doel.

Acht jaar werd het project gedoogd. Tot dinsdagavond 17 april 2007 de politie het café binnenviel. Drie koks werden gearresteerd, twee opgesloten in detentiecentrum Kamp Zeist. Café en stichting kregen elk 24.000 euro boete, voor het te werk stellen van illegalen zonder vergunning.

Gisteren stonden stichting en arbeidsinspectie tegenover elkaar in de Utrechtse rechtbank. Met als belangrijkste vraag: werkten de illegalen, of deden ze vrijwilligerswerk?

STIL had geen idee dat ze iets verkeerd deed, betoogde de advocaat van de stichting. Er was geen winstoogmerk, legale arbeid werd niet belemmerd. De stichting dacht gedekt te zijn met de steun van lokale politici.

De illegalen werkten wél, volgens de advocaat van de arbeidsinspectie. „Ze kookten ten behoeve en in opdracht van de stichting.” Dat Van der Vlies er kwam, was volgens de advocaat geen argument. „Hij at iets dat niet gemaakt had mogen worden.”

Ook aanwezig op de zitting: Farid Amar, één van de drie koks. Amar zat zes maanden in Kamp Zeist. „We noemen het Guantanamo Bay 2.” Hij zwerft nu rond. Ergens koken doet hij niet meer. „Ik ben bang in een val te trappen.”

De gemeente verklaarde na afloop van de zitting garant te staan voor de eventuele boete. „Anders valt de stichting om. En ze doen goed werk”, aldus een woordvoerder.

Uitspraak op 6 juli.

    • Stijn Bronzwaer