Waarom moet ik gapen?

Hallo Dr. Zeepaard, Laatst zat ik in de auto met mijn vader toen ik opeens moest gapen. Dat schrijft Elsa van Evert (11 jaar). Maar waarom moeten mensen gapen als ze moe zijn, vraagt ze zich af. Gapen is iets laten zien van jezelf. Je zat daar te gapen om de anderen in de auto te laten merken dat je slaperig was en ontspannen. Ook al wisten ze dat waarschijnlijk allang. Want gapen doe je automatisch. Wie gaapt laat onbedwingbaar zien: ‘ik ben even aan het wegzakken, sorry’. Het gaat zo automatisch dat je het zelfs doet als je alleen bent. Dan laat je het eigenlijk aan jezelf zien. ‘Ik moet naar bed!’Je hoort wel eens dat je gaapt om even wat extra zuurstof te happen. Maar dat klopt niet. Dan kan je beter gewoon ademhalen, ontdekten gaapwetenschappers.Je gaapt zoals je ook in de lach schiet zonder te willen, of ineens gaat huilen om een zielig verhaal. Allemaal dingen waarmee je laat zien: ‘dit voel ik!’. En juist omdat je gaapt, huilt en lacht zonder het te willen, is het een betrouwbaar teken van hoe je je voelt. Een valse lach, nephuilen en gapen alsof, dat herkennen we makkelijk als ‘onecht’. Waarom al die moeite? Een echte geeuw duurt gauw zes seconden. Als je duidelijk laat zien dat je slaperig bent, kunnen anderen daar rekening mee houden. Sterker nog, meestal beginnen ze zelf ook te gapen. Aan al dat gapen, huilen en lachen (ook al zo besmettelijk!) kun je zien wat een kuddedieren we eigenlijk zijn. HS