Vermeer

Opening van het Johannes Vermeer Centrum te Delft, inrichting en realisatie Tinker Utrecht en Opera Amsterdam.

Alle schilderijen van Johannes Vermeer zijn te zien in het Vermeer Centrum in Delft: niet de originele werken van de 17e eeuwse meester, maar de replica’s. Op ware grootte, dat wel.

Het centrum is gevestigd in het voormalige St. Lucasgilde aan de Voldergracht, waar Vermeer jarenlang hoofdman van de schilders was. Zijn hele leven woonde en werkte hij in Delft. Het Vermeer Centrum toont de 37 werken die aan Vermeer worden toegeschreven en geeft inzicht in de werkwijze van de schilder. Bezoekers leren onder meer hoe de schilder de lichtinval naar zijn hand zette.

Het centrum, een particulier initiatief, kende een stroeve start. Na de opening in mei 2007 moest het door geldnood in september de deuren alweer sluiten. Op 1 januari 2008 ging het weer open. Dit jaar rekent men op 35.000 bezoekers.

Volgens Herman Weijers, voorzitter van de stichting die het centrum exploiteert, zijn slechts twee op de duizend bezoekers teleurgesteld dat ‘echte Vermeers’ ontbreken. Al vinden buitenlanders het wel raar dat er geen enkele echte Vermeer in Delft is te zien. Weijers: „Maar als ik vertel dat de laatste voor 43 miljoen euro is verkocht, snappen ze het wel.”

De originele werken van Vermeer hangen onder meer in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Drie schilderijen, waaronder Gezicht op Delft, zijn te bewonderen in het Haagse Mauritshuis. Dat biedt tot en met 22 augustus nog eens twee extra doeken, in een kleine tentoonstelling over de jonge Vermeer.

Meer over het Vermeercentrum: vermeerdelft.nl

    • Brian van der Bol