U bent uw vijand

Voor: Onzekere nieuwsjunks

Winst: tot 1,5 procent meer rendement

De financiële markten zijn voor een consument wat de Stille Oceaan is voor een drenkeling in een opblaasboot. Wind, weer, toeval en stroming bepalen zijn lot, of hij nu een eigen koers uitzet, driftig roeit of in paniek raakt. Maar wat is het moeilijk om dat niet te doen. Ook burgers – hoe machteloos ook – willen iets met de kredietcrisis. Moet ik goudbaren kopen? Is grond een veilige belegging? Krijgen we hyperinflatie? Waarom moet ik aan de crisis meebetalen? Of schrijf toch eens hoe u de toekomst van de euro ziet.

Ik voorspel niets, omdat u daar niets aan heeft. U bent niet de economie. U bent een eenling, een uniek piepklein maatschappijtje met eigen geldstroompjes en belangen, die niet zelden compleet tegengesteld zijn aan die van het grotere geheel. De meeste profetieën zijn trouwens dubieus. Want raad eens: waarom zien makelaars altijd (ver)koopkansen? Waarom denken goudverkopers dat de goudprijs stijgt? En waarom wijzen beleggingsadviseurs altijd op winstkansen? It’s the money, stupid! U vraagt toch ook niet aan de slager of zijn vlees te eten is?

Uw ergste vijand bent u trouwens zelf. De mens verlangt naar geluk zoals een drenkeling naar vaste grond. Onbewust mijden we informatie die onze rust verstoort. Een verse huisbezitter met een tophypotheek wil niet lezen dat de hypotheekrenteaftrek kan verdwijnen. Een belegger die aandelen X heeft gedumpt, wil niet weten dat de koers van X is gestegen. Gedragseconomen noemen dit asymmetrische informatiefiltering. Het pleit voor u dat u überhaupt dit stukje leest.

Uw economietje floreert beter als u uw ogen en oren sluit voor (valse) profeten. Een voorspelling helpt niet. Een drenkeling in de economische oceaan maakt meer kans met een zwemdiploma (financiële kennis), een harpoen (verdienvermogen), genoeg drinkwater (financiële reserves) en een EHBO-kist (de hoognodige verzekeringen). Dan kunt u tegen een stootje, wat er economisch ook gebeurt.

Snel verdienen

Steeds inspelen op (vermeende) marktontwikkelingen kan beleggingswinst kosten. De Amerikaanse hoogleraren Terrance Odean en Brad Barber concludeerden in 2001 dat mannelijke beleggers gemiddeld anderhalf keer zoveel handelden als vrouwelijke en daarmee gemiddeld 1 procentpunt minder rendement boekten. Mannelijke singles haalden zelfs 1,5 procent minder beleggingswinst dan alleenstaande vrouwen.

Risico

Beleggen houdt altijd risico in, maar minder handelen leidt gemiddeld tot meer winst.

Reageren kan op nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal