Sterfte door medicijn delirium

Voorpagina, 22-05-10

Delirium op de intensive care (ic) is een akelig verschijnsel, waarover nog steeds weinig duidelijkheid is. Wie de omstandigheden op een ic kent, weet dat het een ruimte is waar meestal acht tot twintig patiënten tegelijkertijd verpleegd worden. Een zeven maal 24-uursbedrijf waar voortdurend het licht aan is, waar veel geluid, veel activiteiten en veel stress is.De meeste patiënten worden kunstmatig verdoofd en in slaap gehouden. Maar we weten ook dat deze kunstmatige slaap geen echte slaap is. Zelfs gezonde mensen lukt het niet om in een omgeving als een ic in slaap te vallen en uit te rusten. Daarom lijken de verschijnselen van delirium op de ic verdacht veel op slaapdeprivatie. Slaapdeprivatie leidt tot slaperigheid en een verminderd cognitief functioneren. Dit blijkt onder andere uit vergeetachtigheid, tragere reacties op prikkels uit de omgeving. Het kan ook leiden tot emotionele overgevoeligheid. Bij langdurige onthouding van slaap (bijvoorbeeld enkele nachten aaneen helemaal niet slapen) kunnen soms hallucinaties optreden. Bij totale slaapdeprivatie zijn de effecten het duidelijkst zichtbaar.Bij ernstig zieke patiënten wordt altijd rust en regelmaat voorgeschreven. Maar op de ic is dat nu eenmaal niet haalbaar. Wellicht dat een eenvoudiger remedie de moeite van het onderzoeken waard is? ?s Avonds om tien uur een slaapmasker op en oordoppen in en ?s morgens om zes uur weer af en uit? Op die manier krijgen deze patiënten een echte slaap en in ieder geval een aantal uren achter elkaar geen prikkels van licht en geluid.

Fred den Haring, MSc

Aduard

    • Fred den Haring