Ruimtevaartbanen

David Willets, shadow Minister for Innovation, Universities and Skills for Britain's opposition Conservative Party, gives a speech at The Conservative Party Conference in Birmingham, England Sunday, Sept. 28, 2008. The annual conference runs until Wednesday. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) ASSOCIATED PRESS

Het Verenigd Koninkrijk is in Europa níet het land dat veel geld in ruimtevaart steekt. De afgelopen jaren betaalde Italië drie keer, Duitsland vijf keer en Frankrijk bijna zes keer zoveel aan de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In de eigen nationale ruimtevaartindustrie stak Frankrijk zelfs twáálf keer zoveel als de Britten.

Toch, en de economische crisis ten spijt, wil de nieuwe Britse minister van wetenschap David Willets de Britse ruimtevaart stimuleren. “Ik geloof in de ruimtevaartindustrie”, zei hij gisteren tegen de BBC.

Daarom wil Willets ‘veel energie steken’ in UKSA - het UK Space Agency dat Willets voorganger nog net, op 1 april 2010, officieel had geopend. UKSA moet het versnipperde Britse ruimteonderzoek structureren en de contacten met Europa coördineren. Én het zou een eigen Space Centre krijgen, voor analyse van onder meer de gegevens van aardobservatie- en klimaatsatellieten.

Op termijn, zo was het plan verder, moest het Britse aandeel in de internationale ruimtevaartmarkt groeien van 6 naar 10 procent – wat 100.000 hightech banen zou opleveren. Of dat nog lukt? “Ik ga zoveel mogelijk geld in de pot van het ruimtevaartagentschap proberen te krijgen”, zei Willets.

Misschien helpt het dat ESA vorig jaar eindelijk een filiaal in het Verenigd Koninkrijk heeft geopend. Én een Brit in het astronautenkorps heeft opgenomen: major Tom Peake.

    • Margriet van der Heijden