Premier Japan ontslaat minister

De Japanse premier Yukio Hatoyama heeft gisteren een minister van een kleinere coalitiegenoot ontslagen wegens haar verzet tegen het akkoord met de Verenigde Staten over de verhuizing van een Amerikaanse basis op het eiland Okinawa.

Het gaat om Mizuho Fukushima, minister voor Consumentenzaken en tevens politiek leider van de linkse Sociaal Democratische Partij (SDP).

De SPD laakt het besluit van Hatoyama om de helikopterbasis Futenma op Okinawa te laten, terwijl deze voor de verkiezingen van vorig jaar augustus had beloofd op zoek te gaan naar een locatie buiten het eiland. De VS en Japan maakten gisteren bekend dat Futenma, dat nu midden in de stad Ginowan ligt, wordt verplaatst naar een rustiger locatie in zee bij Heneko.

De twee landen waren dat al in 2006 overeengekomen, evenals de verhuizing van achtduizend mariniers naar Guam. De pacifistische SDP wil dat Futenma helemaal van Okinawa verdwijnt.

Hatoyama, die na de verkiezingen van vorig jaar premier werd nadat hij met zijn Democratische Partij van Japan (DPJ) een overweldigende meerderheid had behaald, streeft een meer gelijkwaardige relatie met de VS na. Sinds de ramp met een Zuid-Koreaans marineschip – volgens een internationaal onderzoek ging het om een torpedoaanval van Noord-Korea – onderstreept Hatoyama het belang van het bondgenootschap met de VS. Volgens peilingen twijfelen Japanse kiezers aan het leiderschap van de premier. (Reuters, AP)