Muziekstroom

Met de komst van de webdienst Spotify naar Nederland kunnen muziekliefhebbers putten uit een online lijst van 8 miljoen liedjes. Het ‘all-you-can-eat’- abonnement als alternatief voor de illegale download.

Zoals de cd de lp verving, verving de mp3-speler de cd. En nu vervangt de online muziekdienst de mp3-speler. Zo eenvoudig ziet de wereld er uit volgens Spotify.com. De platenverzameling staat ergens op een webserver en internet biedt toegang. Er is een afspraak met grote platenmaatschappijen, die betalen de artiesten die het meest in Spotify gedraaid worden. Het gaat om kleine bedragen maar dat is beter dan een illegale download die de artiest niets oplevert.

Er zijn drie smaken: Spotify Open, met advertenties, Unlimited (5 euro per maand) en Premium, voor een tientje per maand. De Premium variant levert muziek in de allerhoogste mp3-kwaliteit van 320 kbps. Bovendien kun je met dat abonnement muziek ‘streamen’ naar een telefoon. Dan kan de mp3-speler thuisblijven.

Spotify biedt de mogelijkheid om bestanden op te slaan voor offline gebruik maar wie de muziek echt wil bezitten, moet de knip trekken voor een euro per liedje – die platenmaatschappijen zijn blijkbaar niet helemaal gek.

Spotify is snel en prettig in gebruik in vergelijking met andere diensten als Grooveshark. Favoriete muziek en afspeellijsten zijn uit te wisselen via Facebook of Twitter. Kortom, een verslavende manier om nieuwe muziek te ontdekken. Net zoals Last.fm, een muziekdienst die een tijdlang gratis was.

Spotify staat een hoop concurrentie te wachten: YouTube puilt uit van de muziek, Nokia verkoopt muziek bij zijn telefoons, Google begint een streaming muziekdienst en Apple wil de iTunes Store – de meest gebruikte digitale muziekwinkel ter wereld – vermoedelijk ook voorzien van een online abonnement. Wordt vervolgd.

Meer over de nieuwe muziekdiensten op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink