Let op: kan de kinderwagen door de deur?

De vraag Ons huis staat in een nieuwe wijk met volop speelruimte, scholen en winkels in de buurt. Wij waren eerst enthousiast, maar de vier smalle etages, waardoor we veel trappen moeten lopen, vallen ons tegen. Er is ook niet aan een berging gedacht. Hoe lossen we dit op?

Het antwoord U sjouwt vele kilometers verticaal over zestig traptreden tussen de verdiepingen. Met boodschappen, de zware wasmand. Dan weer naar beneden voor de schroevendraaier. Voordeel van deze moderne huizen: ieders eigen voordeur ligt gelijkvloers met de straat. Maar de bergruimte voor fietsen, koffers, hobbyspullen, gereedschap ontbreekt.

Hoe zag u uw huis, voordat u besloot tot aankoop? In Nederland wordt vaak ‘op tekening’ gekocht. De bouw begint pas wanneer de meeste stenen zijn verkocht.

Regelmatig horen we dat kopen op tekening leidt tot teleurstelling achteraf. De vierkante meters zijn te berekenen. Maar de papieren of driedimensionale plattegrond vertelt niet hoe dat huis voelt in het gebruik.

Uw huis stamt uit de recente periode dat huizen en appartementen zonder berging, balkon of andere buitenruimte mochten worden gebouwd: vroeger waren ze verplicht. ‘De markt’, aldus het idee, zou aangeven of berging en balkon gewenst waren, en dan kwamen die er vanzelf wel. Nee dus. Gemeenten, ontwikkelaars, makelaars, allemaal lieten ze het gebeuren. Er komt nu na vele protesten een nieuw Bouwbesluit (helaas: pas in werking per juli 2011), met minimaal vereiste vierkante meters buitenruimte en berging.

Groot pleitbezorgers hiervoor zijn de VAC-Adviescommissies Wonen, die in 183 gemeenten en stadsdelen adviseren over het gebruik van huizen. Zij beoordelen bouwplannen. De vraag ‘Hoe kan ik mijn dagelijkse dingen in huis ongehinderd doen?’ levert praktische tips (zie vacpuntwonen.nl) voor kopers, architecten en bouwers. Het probleem van de vele trappen in een smal huis is bekend. Daarom zeggen deze gebruiksexperts: bouw een huis ten minste 5,40 meter breed en tien meter diep, om te grote hoogte te voorkomen.

De vraag is hoe uw huis nu beter leefbaar te maken. Bedenk of de ruimtes op een andere manier bruikbaar zijn. Kijk bij buren of zij slimme oplossingen vonden. Wellicht gezamenlijk een plan maken, iets bijbouwen?

Bij het zien van een mooi huis is de les: kijk in de toekomst, denk na over het leven in de komende jaren. Wat wordt het: alleen, samen, met een kleuter of opgroeiende kinderen, met buggy, rollator of rolstoel.

Concreet: ‘Is die voordeur wel breed genoeg voor een kinderwagen?’

    • Agnes Koerts