Kort nieuws Economie

Toys ‘R’ Us wil 800 mln dollar ophalen met beursgang

New York, 29 mei. Het Amerikaanse speelgoedconcern Toys ‘R’ Us met ruim 1500 winkels wereldwijd wil terug naar de beurs in New York. Dat blijkt uit een melding aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De beursgang moet 800 miljoen dollar (646 miljoen euro) opleveren die deels gebruikt zal worden voor het afbetalen van de bedrijfsschuld van 5,2 miljard dollar. Toys ‘R’ Us werd in 2005 voor 6,6 miljard dollar van de beurs gehaald door de private equity investeerders Bain Capital, Kohlberg Kravis Roberts en Vornado Realty Trust. Onder topman Jerry Storch werd de winkelketen steeds winstgevender, ook in het afgelopen recessiejaar. Toys ‘R’ Us trok zich in maart vorig jaar terug uit Nederland. De 19 winkels werden omgedoopt in Toys XL nadat ze waren verkocht aan Speelhoorn, waarin het Blokkerconcern een belang heeft. (AP)

Koningshuis levert 4 tot 5 miljard op

Amsterdam, 29 mei. Het koningshuis levert Nederland jaarlijks 4 tot 5 miljard euro op. Dit heeft de Amsterdamse vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen uitgerekend. Eerder berekende een werkgroep onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm dat het koningshuis jaarlijks 39 miljoen euro kost. Volgens professor economie Harry van Dalen aan de universiteit van Tilburg stimuleert een monarchie de economie jaarlijks met 1 procent groei. „Op deze manier komen we op 4 á 5 miljard euro”, verklaart directeur Steven Sarphatie van Wijs & van Oostveen. Onder andere handelsmissies die meegaan met bezoeken van het koningshuis naar het buitenland zijn waardevol voor het bedrijfsleven en ook de stabiliteit die een koningshuis uitstraalt naar het buitenland. (ANP)

Van Dijk (ex-DSB) is ‘betrouwbaar’

Den Haag, 29 mei. De vroegere financiële topman van DSB Bank, Jaap van Dijk, is betrouwbaar en deskundig. Dat is het eindoordeel dat De Nederlandsche Bank velt over Van Dijk. Hij is de derde oud-bestuurder wiens werk door de toezichthouders DNB en AFM tegen het licht is gehouden. Oud-staatssecretaris Michiel Scheltema heeft hun werk gecontroleerd en zijn bevinden doorgestuurd aan minister Jan Kees de Jager van Financiën, die ze op zijn beurt vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Eerder waren DNB en AFM het oneens over huidig ABN-baas Gerrit Zalm. (ANP)