Kort nieuws Buitenland

Bloedbad in twee moskeeën in Pakistaanse stad

Lahore, 29 mei. Gewapende mannen hebben gisteren bij gelijktijdige aanvallen op twee moskeeën in de Pakistaanse stad Lahore meer dan tachtig mensen gedood. Er vielen 78 gewonden. Dat hebben Pakistaanse regeringsfunctionarissen meegedeeld. Doelwit waren moskeeën van de Ahmadiya-beweging, een minderheidssekte binnen de islam. Ahmadiya-aanhangers zien de grondlegger van de sekte, Mirza Ghulam Ahmad (in 1908 gestorven), als een profeet. Dat maakt hen voor orthodoxe sunnieten, die Mohammed als laatste profeet beschouwen, tot geloofsafvalligen en voor extremisten tot legaal doelwit. In Pakistan zijn ze in 1974 tot niet-moslims bestempeld. Evenals shi’ieten worden ze regelmatig aangevallen, maar niet eerder op deze schaal. (AFP, AP)

VN: 2.000 man minder in Congo

New York, 29 mei. In antwoord op druk van de Congolese president Joseph Kabila heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren unaniem besloten 2.000 man vredestroepen uit Congo terug te trekken. De resterende troepen van de vredesmacht MONUC – in totaal 19.815 man – zetten hun werk voort als „stabilisatiemacht” (MONUSCO) waarvan het mandaat tot 30 juni 2011 loopt. Kabila heeft geëist dat alle vredestroepen vertrekken voor de presidentsverkiezingen in oktober 2011, maar daarover is nog geen besluit genomen. Hulporganisaties zeggen dat nog steeds elke vredessoldaat nodig is omdat veel delen van Congo zeer onveilig zijn. Zij vrezen dat het geweld anders weer zal toenemen. (AP)

Advocaat ‘haast doodgemarteld’

Moskou, 29 mei. Sergej Magnitski, de Russische advocaat die eind vorig jaar in een Moskouse cel overleed, is gestorven onder omstandigheden die „dicht in de buurt komen van marteling”. Dat stelt de speciale rapporteur voor de mensenrechten van de Russische president Medvedev in zijn jaarlijkse verslag, dat gisteren gepubliceerd werd in de regeringskrant Rossijskaja Gazeta. Magnitski zat op het moment van overlijden in voorarrest, omdat hij verdacht werd van fraude. Hij stierf aan een verwaarloosde pancreatitis. Volgens waarnemers werd hem medicatie onthouden om een belastende verklaring af te leggen tegen een van zijn cliënten, het Amerikaanse investeringsbedrijf Hermitage Capital, dat eveneens wordt beschuldigd van fraude. (AFP)

Rwanda houdt advocaat VS aan

Kigali, 29 mei. De Rwandese politie heeft gisteren een Amerikaanse advocaat gearresteerd op beschuldiging van ontkenning van genocide. De Amerikaan, Peter Erlinder, was enkele dagen eerder in Rwanda gearriveerd om de verdediging bij te staan van Victoire Ingabire, de oppositieleider die eerder dit jaar is opgepakt en in staat van beschuldiging is gesteld wegens het verspreiden van een ‘genocide ideologie’. Ingabire is een Hutu-politica die ervan beschuldigd wordt de genocide van 1994, waarbij honderdduizenden mensen, hoofdzakelijk Tutsi’s, werden gedood, te ontkennen. Ze is op borgtocht vrij. (AP)

Irak: rovers stelen 5,5 miljoen dollar

Bagdad, 29 mei. Rovers hebben gisteren 5,5 miljoen dollar gestolen uit een bank bij de Iraakse heilige stad Najaf nadat een politieman collega-bewakers met slaapmiddelen in hun thee had bedwelmd. Dat hebben politie- en andere regeringsfunctionarissen meegedeeld. Doelwit was de Rafidain-bank, een staatsinstelling, in de stad Al-Mishkhab, 25 kilometer van Najaf. Samen met de rovers ontsnapte ook de politieman. Criminaliteit in Irak is sinds 2003 aanzienlijk toegenomen. Vorige week doodden zwaar gewapende overvallers 15 mensen bij een overval op een goudmarkt in Bagdad. (AP)

Spaanse stad tegen moslimsluiers

MADRID, 29 mei. Als eerste Spaanse gemeente heeft de stad Lerida gisteren het dragen van gezichtsbedekkende sluiers door moslims in gebouwen van de gemeente verboden. Het verbod geldt voor alle kleding die identificatie belemmeren en is bedoeld om het „respect voor de waardigheid van de vrouw” te bevorderen, aldus het stadsbestuur. (AFP)