Kort nieuws Binnenland

Kamer wil minister terug van reces voor overleg JSF

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 mei. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil demissionair minister van Defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) terugroepen van reces voor overleg over de Joint Strike Fighter (JSF). PvdA, SP, PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn verbolgen over de weigering van Van Middelkoop om Nederland terug te trekken uit de testfase van de JSF. Twee weken geleden stemde de Kamer voor een PvdA-motie om Nederland terug te trekken uit het testprogramma, waarvoor Defensie 274 miljoen euro heeft uitgetrokken. Van Middelkoop legde de motie naast zich neer. In een brief die de minister gisteren aan de Kamer stuurde, volhardt Van Middelkoop in dit standpunt. Volgens de minister kan het demissionaire kabinet „geen onomkeerbare beslissingen nemen” over de JSF. Wel wil Van Middelkoop met de Amerikanen de „ontstane situatie inventariseren”. De Kamer neemt hier geen genoegen mee. SP-woordvoerder Van Velzen wil volgende week een overleg. „Juist een demissionaire minister moet luisteren naar de meerderheid van de Kamer. Van Middelkoop is volstrekt ondemocratisch bezig.”

Geld- of celstraf bij negeren ov-verbod

Den Haag, 29 mei. Schending van een reisverbod in het openbaar vervoer kan voortaan leiden tot een celstraf of een geldboete. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) zei dat het gaat om celstraffen van maximaal twee maanden of maximale boetes van 3.800 euro. Een ov-verbod houdt in dat plegers van een wandaad worden uitgesloten van reizen met bus, trein, tram en metro. Tot dusver ontbraken concrete sancties bij overtreding. Nu hebben vervoersbedrijven de instrumenten om de maatregel kracht bij te zetten, zegt het ministerie. (ANP)

Emmer dierenpark in geldproblemen

Emmen, 29 mei. Dierenpark Emmen heeft wegens grote geldproblemen de gemeente Emmen om steun gevraagd. Het gaat om een bijdrage tussen de 2 en 3 miljoen euro. Dat zegt parkdirecteur Hans Bosma. ‘Emmen’ trekt volgens hem te weinig bezoekers. (ANP)